Iskolai csillagászkör alakult Nagyszalontán

Kulin György csillagász Nagyszalontán született 1905. január 28-án, gyermekkorát érettségiig szülővárosában töltötte, majd tanulmányait Budapesten végezte, ahol a matematika–fizika szakon szerezett diplomát. Később fordult a csillagászat felé, és lett az amatőr csillagászat atyja, e tudományág népszerűsítésében úttörő szerepet vállalt. Nevéhez több felfedezés is fűződik, többek között az 1936-ban Szalonta névre keresztelt kisbolygóé.

A hajdúváros neves szülöttének emlékére a nevét viselő csillagászkör alakult a minap az Arany János Iskolaközpontban. A kör alakuló ülésén elsőként Kiss Mária, a tanintézet aligazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Kiss Annamária, az iskolaközpont diákja idézte fel a tudós életpályáját. A visszatekintés percei után Dánielisz Endre helytörténész személyes élményei nyomán elevenítette fel Kulin György alakját, majd Mészár Julianna igazgatónő mondta el ünnepi gondolatait.
Az alakuló gyűlés rövid sétával zárult, a résztvevők ellátogattak a Kulin-házhoz, ahol megkoszorúzták az emléktáblát, majd a szoborparkban a neves tudós bronzmásánál is elhelyezték a tisztelet virágait.