Újabb kúriával gazdagodott Érsemjén

Érsemjén azon települések közzé tartozik, amely nemcsak innen származott hírességekben bővelkedik, de épített öröksége is számottevő. Az utódok, a leszármazottak, a falu mai lakói igyekeznek ezt megőrizni. Balazsi József polgármestersége alatt számtalan múltmentő kezdeményezés vált valóra: szoborparkot létesítettek, múzeumot rendeztek be, színvonalas néptánccsoport alakult. A régi ingatlanok megmentése sorában legutóbb az egykori Szunyogh-Fuchs kúria került közösségi tulajdonba.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az egykori tulajdonos leszármazottjának peres úton sikerült visszaszereznie az ősi jusst, amit hajlandó volt eladni az önkormányzatnak. A hozzá tartozó mintegy kéthektáros liget évszázados fáival külön értéket képvisel. Rendszerint ott tartják a falunapi rendezvények könnyedebb, szórakoztató részét. A kúria, akárcsak a többi hasonló érmelléki ingatlan, eklektikus jegyeket hordoz. A XIX. század második felében épült, 1910-ben a Fráterek tulajdonába került, majd több tulajdonosváltást követően Fuchs Páltól sajátította ki a román állam 1966-ban. A kommunista éra alatt az épület kisebb-nagyobb külső és belső alakításon ment át.
Az ingatlanban évek óta orvosi és fogászati rendelő működik. A restitúciós törvény értelmében ezért – a tanintézeteknek otthont adó épületekhez hasonlóan – csak öt évvel a visszaszolgáltatást kimondó döntés után kerülhet a jogos tulajdonos használatába. E törvényi kitétel ismeretében az új tulajdonos úgy döntött, hogy értékesíti az örökséget. A 100 ezer lejes vételárat az önkormányzat már ki is fizette, az üresen álló épületrész hasznosítási módjáról még nem döntöttek.