Szépolvasó-verseny Élesden

Negyedszer hirdeti meg az élesdi Constantin Şerban Nyolcosztályos Iskola a megye és az anyaország elemistái számára a néhai Lugosi Mihály élesdi lelkipásztor nevét viselő szépolvasó-versenyt. Az április 5-ei, a Másféle iskola elnevezésű rendezvénysorozatba illeszkedő vetélkedő szervezésében helyi pártfogók – a Castrum Egyesület, a református egyházközség és az önkormányzat – is közreműködik. A fővédnök Pető Csilla parlamenti képviselő.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A jelentkezési határidő március 5. Egy-egy iskolából összesen négy tanulót (évfolyamonként egyet-egyet) nevezhetnek be. Nevezési díj tanulónként 7 lej, ezt a kísérő pedagógusok a helyszínen fizethetik ki. Itt kell leadniuk az elődöntők portfólióját is, ami tartalmazza a partneriskolák beszámolóit a helyi elődöntőkről és a partnerszerződéseket, amiket elektronikus úton juttatnak el. A jelentkezési lapokat az alábbiak szerint juttassák el a házigazda-versenyszervezőkhöz: az elsősök Ciavoiné Létai Andrea elektronikus címére (andiletai@freemail.hu, a másodikosok az Illés Réka Arankának (i_r_e_k_a@yahoo.com), a harmadikosok Domján Emília Klárának (domjanemi@yahoo.com), a negyedikesek pedig Sorbán Alíznak (sorbanaliz@yahoo.com).
Az első fordulóban egy szabadon választott, legfeljebb háromnegyed oldal hosszúságú, szépirodalmi vagy ismerettartalmú szerkesztett szöveget kell felolvasniuk a diákoknak, a második fordulóban pedig a zsűritől kapott kötelező szöveget kell felolvasniuk első látásra. A zsűritagok értékelik a szöveg pontos és értő olvasását a jelentéstartalomnak és írásjeleknek megfelelően, a szöveg hangulatának érzékeltetését (hangerő, hangszín, hanglejtés, hangsúly, tempó), a kapcsolattartás a hallgatókkal. Évfolyamonként állítják fel a rangsort, de a szervezők ígérik: senki sem távozik üres kézzel. Hogy ez valóban így legyen, várják további támogatók jelentkezését, akik tárgynyeremények (könyvek, plüss- figurák, társas játékok, édességek, taneszközök) vagy pénz felajánlásával hozzájárulnának a rendezvézszony lebonyolításához. At elmúlt három év alatt több mint félezer gyermek vett részt a megmérettetésen.