Még tanulnunk kell a szelektív hulladékgyűjtést

Az Európai Unió tagországaként Romániának is be kell tartania a környezetbarát hulladékgazdálkodásra vonatkozó előírásokat. Ezen a területen hatalmasak még a lemaradások. Bihar megye sem érte még el az uniós szintet, de legalább azt sikerült elérni 2011-ben, hogy a települések 80 százalékában van szervezett hulladékgyűjtés.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

CIUPLEU MÓNIKA, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség hulladékgazdálkodási és természetvédelmi irodavezetője számolt be a napokban az állami intézmény tavalyi tevékenységéről. Még a szervezett szemétgyűjtést sem sikerült teljes egészében meghonosítani Bihar megyében, eközben már a szelektív hulladékgyűjtés elterjesztésén is dolgoznak. A megyeszékhelyen történtek előrelépések, a közintézményekben és a tömbháznegyedekben elhelyezték a sárga, zöld, kék kukákat, amelyekbe az újrahasznosítható hulladékot (papírt, műanyagot, fémet, üveget) kellene rakni. Kérdés, mennyi ideig tart az emberek szemléletváltása, ameddig a mindennapi rutin részévé válik a környezettudatos életmód.
Addig is meg kell oldani a hulladéktárolás feladatát. A megye egyetlen környezetbarát szeméttelepét (Nagyvárad közelében) folyamatosan fejlesztik, tavaly adták át a szilárd hulladékot válogató gépsort. Két elavult szeméttelep működtetését engedélyezte az EU 2017-ig (egyik az érmihályfalvi), a többit már bezárták, és az utolsó kettőre is ez vár.