Nincs árvízveszély Biharban

Megkezdődött az olvadás megyénkben is, ám az a következő napokban nem fenyeget áradással. PÁSZTOR SÁNDOR, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának vezérigazgatója tájékoztatta a hóhelyzetről a sajtót és a megyei katasztrófavédelmi bizottságot.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A dombos-hegyes vidéken felgyűlt hó fokozatosan olvad, a folyók el tudják szállítani a víztöbbletet, gyorsabb olvadás esetére pedig a Körösök vízgyűjtő medencéjében meglévő tározók tudják felfogni a vizet. A Jád-völgyi, a lugosi, a telegdi víztározókban az átlagmennyiség ötöde-harmada található, a tavaly ősszel átadott berettyószélplaki pedig teljesen üres, így 120 millió köbméter víznek van még helye bennük. A legtöbb hó a Pádis-fennsíkon található, itt helyenként 2 méteres, ám ez legfeljebb áprilisra fog elolvadni – mondta a százéves mérési adatokra alapozva az igazgató.
A vízügyi szakemberek még az ősszel ellenőrizték a gátakat is, sehol sincs lakott területet veszélyeztető rongálódás. A múlt héten a Fekete-Körös és a Berettyó felső szakaszán állt még a jég, más vízfolyások part menti része lehet még jeges. Pásztor Sándor a helyi katasztrófavédelmi illetékesek felelősségét hangsúlyozta. A polgármesterek intézkedjenek időben, főleg a domb- és hegyvidéki településeken, hogy tisztítsák ki az árkokat, lefolyókat, csatornákat, legyen szabad útja az olvadás miatt meginduló víznek. A vízügy felkészült az árvíz elhárítására is, homokzsákok, munkagépek és ehhez üzemanyag áll rendelkezésre, ha vészjelzést kapnak. Hidrológiai állomásaik naponta mérik a vízszintet, a meteorológiai állomásoktól is megkapják az előrejelzéseket. Síkvidéken a pangó víz okozhat gondot, ez ellen is helyben tudnak tenni az illetékesek.

Máté Zsófia