Megmozgatta a közösséget

HOVER GÁBOR Margittán született, itt tanult érettségiig, majd a Nagyváradi Egyetem testnevelési szakán diplomázott 2005-ben. Még az év őszén versenyvizsgával nyerte el az érszőllősi iskola tornatanári katedráját, három év elteltével címzetes tanár lett. Beilleszkedett, bizonyítja ezt, hogy 2009-ben felkérik az iskola igazgatására, a tisztséget a mai napig betölti.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

– Nem volt meglepő és váratlan, hogy egy fiatal és új emberre esett a választás?
– Az ötletet a tanári kar döntő többsége és Beke László polgármester is támogatta. Idősebb tanártársaim biztattak, hogy vállaljam el, mert alkalmas vagyok rá. Megtisztelőnek tartottam a felkérést, gondolkodtam a dolgon, és úgy döntöttem, belevágok. Szerettem volna kipróbálni magamat ezen a síkon. Tapasztaltabb kollégáim megígérték, segíteni fognak, amit be is tartottak. Feltérképeztem a terepet, a lehetőségeket, és elkészítettem egy rövid meg egy hosszabb távú ütemtervet. Ez természetesen a későbbiek folyamán mindig módosult. Voltak persze „pofonok” is, amiből az első fáj a legjobban, aztán a tisztség velejárójának kell tekinteni. A gondoktól nem kell megijedni, meg kell oldani őket, végül is nekünk vezetőknek ez a dolgunk. A fő cél az, hogy iskolánk versenyképes legyen és jó hírnevet szerezzen. Nem lett volna etikus megfutamodni, mert akkor cserbenhagytam volna azokat, akik bíztak bennem. Maradtam, és nem bántam meg. Jó a tanári közösségünk, összetartó és szakmailag is magasan képzett. Egy vidéki iskolában kevesebb a tanár, mint a városban, ezért jobban megismerjük egymást, és a szakmai kapcsolaton felül barátság is kialakul. A barátok pedig mindig segítenek, ha baj van. Jól érzem itt magam, és folytatni akarom az elkezdett munkát mindaddig, amíg élvezem tanártársaim bizalmát. Nem bántam meg a döntésemet, mert az elért eredmények mindig kárpótolják és felülírják az esetleges kellemetlenségeket. A szülők és a tanulók részéről pozitív visszajelzések érkeznek, és ez erőt ad.
– Milyen a kapcsolata az önkormányzattal?
– Hála istennek, kitűnő az együttműködés. A polgármester személyében olyan embert ismertem meg, aki felméri az oktatás fontosságát, jelentőségét és támogatja anyagilag, erkölcsileg egyaránt. Amikor idekerültem, szinte használhatatlan sportpályát találtam. Tavasszal és ősszel sáros, nyáron poros volt. Az volt az álmon, hogy egy jó pályája legyen az iskolának. A polgármester úr mindent megmozgatott a siker érdekében, s a megyei tanács RMDSZ-frakciójának segítségével tavaly a falunapon átadhattuk az új, aszfaltozott, bekerített, kivilágított, modern sportpályát. Ezt már élvezettel használják a gyerekek tornaórákon és azon túl is.
– Köztudott, hogy a számítógép elvonja a fiatalokat a mozgástól. Önök mivel tudják ösztönözni a gyerekeket?
– Bővíteni fogjuk a lehetőségeket a sportpályán. Jelenleg kispályás focira és kézilabdázásra alkalmas. Olyan felszereléseket szerzünk be, hogy alkalmas legyen röplabdázásra, kosárlabdázásra, illetve teniszezésre. Remélem, így még több fiatal és alkalomadtán idősebbek is kedvet kapnak a sportolásra. Ez nem nagy befektetés, ezért valószínű, hogy még az idén meg tudjuk valósítani. A polgármester már rábólintott az ötletre. Ezen kívül bekapcsolódtunk az Ér Kupába is.
– Meg tudják oldani a talajtornát, szertornát?
– Igen, de nem az iskola falain belül, hanem a kultúrház alagsorában, amit tornateremmé alakítottunk át. A bordásfalat maga az alpolgármester, Híri János szerelte fel ingyen és bérmentve.
– Van-e elég szaktanáruk?
– Minden tantárgyat szaktanár tanít, egy váltásban folyik az oktatás, ami kedvező a diákoknak. A délutáni iskolába járás ugyanis véleményem szerint szétszabdalja a diákok idejét.
– Kérem, avassa be az olvasókat jövőbeli terveibe.
– Testnevelőként természetesen a sportéletet akarom fejleszteni, színvonalassá tenni. Szeretnék egy felnőtt kézilabdacsapatot összeállítani, ha lesz rá igény. Minél több sportágat szeretnék megismertetni és megszerettetni az érszőllősiekkel. Igazgatóként fejleszteni akarom az iskolát és természetesen megtartani mai formájában. (Érszőlősön csak magyar osztályok vannak.) Az épületek rendben vannak, ezeknél az állagmegőrzés a feladatunk. A szaktantermeket – fizika, kémia, informatika – lehetőség szerint bővíteni szeretném. Az udvart padokkal, zöldövezettel akarjuk barátságosabbá tenni, és körbe akarjuk keríteni a biztonság érdekében. A tanítás jelenlegi színvonalát meg fogjuk tartani, hogy Érszőllősről felkészült gyerekek érkezzenek a városi felsőbb osztályokba.

Szőke Ferenc