Az Európai Borlovagrend ünnepe Székelyhídon

Március 3-án rendezték meg Székelyhídon a több mint másfél évtizedes hagyománnyal rendelkező érmelléki borversenyt. Idén a rendezvény több volt már, mint a nedűk egyszerű megmérettetése, inkább az Európai Borlovagrend ünnepének nevezhető.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A rend tagjai a múzeum nagytermében gyülekeztek, ahonnan látványos felvonulással mentek át a református templomba. A menetet a szentjobbi és a bihardiószegi huszárok vezették, majd Rákóczi Lajos fogata és a mazsorettek tették még színesebbé az ünnepséget. A borlovagrend tagjai az ünnepre való tekintettel zászlóikkal, palástjukba öltözve vonultak fel. A több száz fős menetet rendőrautók biztosították és vezették fel.
A református templomban istentisztelettel kezdődött az ünnepség, melyen az igét Rákosi Jenő érmelléki esperes hirdette. Beszédében szó esett a kenyérről és a borról mint isteni ajándékokról, valamint a borlovagrend szerepéről és fontosságáról. Tagjainak lovagként kötelességük a rászorulók megsegítése, az alapvető emberi értékek betartása, egyszóval a példamutató élet. A lovagrend szenátusának részéről Jenei József tartott beszédet, és ismertette röviden rendjük történetét és célkitűzéseit. Az ünnepség csúcspontja a 15 új tag avatása és öt élőléptetés volt.
Magára a borversenyre már a délelőtt folyamán be kellett nevezni az ízletes nedűkkel. Három kategória volt: vörös, fehér száraz és fehér aromás. A borokat szakértő zsűri értékelte, az eredményhirdetésére pedig este a lakodalmas házban került sor, ahol a finom borok finom vacsorával társultak. Összesen 161 mintát kellett minősíteni, melyekből sokan kaptak arany, ezüst, illetve bronz minősítést. Vörösbor kategóriában Preku Gyula (Kokad, Magyarország) terméke bizonyult a legjobbnak, fehér szárazban a dr. Murguj Zoltánét (Székelyhíd), fehér aromásban pedig szintén Preku Gyuláét találták a legjobbnak az ítészek. A Mihály Zoltán-vándordíjat, mely az év legjobb székelyhídi borát illeti, dr. Murguj Zoltán kapta meg. Az ízletes vacsorához a jó hangulatot a díjnyertes borok és Kiss Lívia nagyváradi operett- és nótaénekes biztosította. A műsorvezetés szerepét az idén is Fekete Katalin vállalta magára.

Szőke Ferenc