Váradon még nem lesznek magyar utcanévtáblák

Lesöpörte az asztalról Nagyvárad helyi tanácsának román többsége a magyar utcanévtáblák kihelyezésére vonatkozó RMDSZ-frakciós határozati javaslatot. A kormánybiztosi törvényességi ellenőrzés eredményének függvényében dönt a frakció a további teendőkről.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség hétfős nagyváradi önkormányzati képviselőcsoportja nyújtotta be az utca- és térnevek magyar feliratozására vonatkozó határozati javaslatot, aminek indoklásaként az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezményét hozta fel, amit Románia 1995-ben ratifikált, továbbá a Szilágy megyei Krasznán már működő gyakorlatot, amiben a hatóságok nem találtak semmi kivetnivalót. A váradi városháza jogászai viszont elutasító véleményt adtak az itteni javaslatra, mondván hogy az ellenkezik a közigazgatási törvénnyel. Az RMDSZ önkormányzatbeli koalíciós partnerének, a Nemzeti Liberális Pártnak a tanácsi frakciója és a szociáldemokraták eszerint is szavaztak, melléjük csatlakozott még két demokrata–liberális párti tanácstag is. Négy másik tartózkodott, és így tett az RMDSZ-es Fleisz János is, aki a mai utcanevek lefordítása helyett a régi magyar utcanevek használatát tartaná helyesnek. A szövetség többi hat tanácsosa az elutasítás ellen voksolt.
Biró Rozália alpolgármester még a szavazás előtt ismertette a testülettel a fenti indoklást, s hozzátéve, hogy a jogászok elutasító indítványa nem kötelezi a döntéshozó testület tagjait. Ennek ellenére ők – pártállástól függetlenül – zárták soraikat a magyar javaslattal szemben. Az ülés után rögtönzött sajtótájékoztatóján az alpolgármester emlékeztetett rá, hogy a liberálisok már tavaly januárban megígérték ennek a határozatnak az elfogadását, ennek ellenére mostanáig még napirendre sem tűzték. Az RMDSZ-frakció pedig úgy vélte, már nincs mire várni. Ennek ellenére nem akarják kenyértörésre vinni a dolgot, remélik, hogy jobb belátásra tér eddigi koalíciós partnerük – fogalmazott Biró. A jogi érvek szerinte nem állják meg a helyüket, itt a politikai akarat hiányáról van szó. Az elutasító tanácsi határozatot minden esetre a kormánybiztosi hivatalnak véleményeznie kell. Ha az törvényellenesnek találja, a labda visszakerül a tanácshoz. Ha helyben hagyja, akkor az RMDSZ a közigazgatási bírósághoz fordul.

M. Zs.