Szórvány és egyház: tanácskozás Köröstárkányban

A Belényesben megszervezett őszi szórványtalálkozó folytatásaképpen múlt szombaton Köröstárkányban tartott szakmai megbeszélést a Magyar Polgári Egyesület (MPE) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) – derült ki utóbbi sajtószolgálatának közleményéből.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Nagy József Barna, az MPE elnöke, a Bethlen Gábor Alap támogatásával létrejött rendezvény főszervezője köszöntötte a református egyházközség gyülekezeti termében egybegyűlteket, majd Szakács Zoltán helybeli református lelkész mutatta be a települést, az itt élő reformátusok életét.
Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnöke a Belényesi-medence történelmének viszontagságos évszázadait ismertette. Két témába vágó kötetet is bemutatott: Györffy István A Fekete-Körös-völgyi magyarság című munkáját, valamint A Belényesi-medence turistakalauzát. A szervezők ezzel a két kötettel ajándékozták meg az érdeklődőket, illetve a vidék magyar gyülekezeteinek, iskoláinak és könyvtárainak is több könyvet adtak.
Burian Sándor ágyai (Arad megye) háziorvos, az EMNT szórványtanácsának tagja az Arad megyei magyar térvesztésről tartott előadást. Bartha Mária Zsuzsanna nagykárolyi (Szatmár megye) unitárius lelkész – szintén a szórványtanács tagja – az egyház, főleg az unitarizmus és a szórvány kapcsolatáról értekezett. Később a résztvevők meglátogatták a magyarremetei Árpád-kori templomot és a várasfenesi tájházat.