Nagyszalontán áprilisban tartanak előválasztást

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség hajdúvárosi szervezetének választmánya elhatározta, hogy április 15-én, vasárnap titkos, állóurnás szavazáson rangsorolják a polgármester- és tanácsosjelölteket. Minden szalontai, aki magyarnak vallja magát, jelentkezhet jelöltnek, és minden magát magyarnak valló helyi lakos szavazhat az előválasztáson.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A jelöltállításra vonatkozó országos és megyei szabályzat érvényes Nagyszalontán is. A jelölteknek tehát írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy nem működtek együtt a kommunista rezsim elnyomó apparátusával, nem voltak a szekuritáté besúgói, informátorai. Ennek a nyilatkozatnak a megléte kötelező. Amint arról korábban beszámoltunk, a jelöltek írásban kell elkötelezniük magukat az RMDSZ programja és a szervezet támogatása mellett. Be kell nyújtaniuk továbbá az úgynevezett értékrendi nyilatkozatot írásban és hangfelvétel formájában.
Minden tanácsosjelöltnek be kell mutatnia legalább 5 helyi lakos ajánlását, melyben a támogató felelősséget vállal az illető hiteles, erkölcsös ténykedéséért. (Az öt személyből legalább három olyan kell legyen, aki más jelöltnek még nem adott ajánlást). Polgármesterjelölt az lehet, akit a helyben élő magyarság létszámának 3 százalékát kitevő személy támogat ebben, aláírásával igazoltan. Ez Nagyszalonta esetében 310 írásos támogatást jelent. A jelöltnek be kell mutatnia a város adminisztrálására, fejlesztésére vonatkozó programját is a következő négy évre.
A szalontai választmány ütemterve szerint az eddigi önkormányzati képviselők március 22-én 16 órakor adnak számot tevékenységükről; a jelöltek március 23-án 16 óráig jelentkezhetnek; a választási bizottság március 26-án dönt a jelöltekről a leadott dokumentáció alapján, ez ellen másnap délután 4 óráig lehet fellebbezni; a fellebbezések elbírálása után végleges döntés a jelöltekről március 29-én lesz. A helyi előválasztási kampány március 30-ától április 13-áig tart, 14-én kampánycsend, és vasárnap, április 15-én lesz az állóurnás előválasztás.

Balázs Anita