Hegyközszentmiklós, a fából vaskarika település

A falusi fiatalok többsége arról álmodik, hogy mihelyst a maga ura lesz, nyakába veszi a lábát, és városon, esetleg külföldön próbál szerencsét. Mocsár László és felesége, Irénke falujukban próbálnak élhető jövőt teremteni.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A férj kisebb megszakítással 2002 óta iskolaigazgató Hegyközszentmiklóson, keze alá tartozik az érköbölkúti tanintézet is. Szülőfalujának népe 2004 óta őt delegálja a székelyhídi önkormányzatba, ahol tanácsosként képviseli érdekeiket. Amikor magára vette faluja sorsát, számtalan megoldásra váró feladattal kellett szembenéznie. Azóta töméntelen kavicsot terítettek az utcákra, elkészült a faluból két irányba kivezető aszfaltút, kiépült az addig gyatra közvilágítás. A Berettyóba ömlő Nyulas-patak kotrását nemrég fejezték be, ami 15 ezer eurót meghaladó összegbe került. Ezzel elhárult annak a veszélye, hogy áradások idején a környező földek víz alá kerüljenek.
A legnagyobb eredménynek a művelődési ház átadása számít. Tudni kell, hogy itt a hetvenes évek óta nem volt hol megtartani egy tisztességes előadást, a szentmiklósiak az egykori uradalmi istállóban gyűltek össze lakodalmakra, alkalmi rendezvényekre. Sokak szerint helyi funkcionáriusok érdeke volt a régi kultúrotthon lebontása, az épület anyagait hazahordták, és építkeztek belőle. A négy évig tartó kultúrházépítő beruházást 2010-ben fejezték be. Most már lehet örülni a négyszáz férőhelyes, központi fűtéses ingatlannak, amiben többek között konyha, valamint orvosi rendelőszoba is helyet kapott. Azóta számtalan színjátszó csoport szórakoztatta itt a közönséget, legutóbb az érmihályfalvi Móka társulat lépett fel. Az új ingatlan adta lehetőségek hatására vagy sem, de a helybéliek is alakítottak egy színjátszó truppot, emellett elkezdődött a néptáncoktatás is.
A helyi termálstrand kiváló minőségű gyógyvize messzi földről vonzza a látogatókat. A református egyház tulajdonában lévő létesítmény különösen Árus László lelkipásztor helyi szolgálatvállalását követően sok fejlesztésen ment át, ami a látogatók számának növekedését vonta maga után. A békés, csendes környezetben, a strandkert árnyat adó fái alatt gyakoriak a sátorral érkező vendégek, emellett rendszeres táboroztatás is folyik. A település ősi pincesorral is büszkélkedhet, ami manapság már csak sejteti a hajdan volt borkultúra létét. Mostanra a szőlősök összébb zsugorodtak, a gazdák jobbára a maguk számára készítik az itókát.
Hegyközszentmiklós a további négy községalkotó faluval együtt hiába kistelepülés, mert Székelyhíd várossá válásával az ő besorolásuk is megváltozott. Azért nagy gond számukra a fejlesztési pályázatokon való részvétel, mert a városoknak kiírt tendereket rendszerint Székelyhíd elhappolja, a falvaknak szánt projekteken pedig nem vehetnek részt, mert városi ranggal bírnak. Fából vaskarika mindez. Pedig fejlesztések, falusi panziók építése nélkül lehetetlen a természet adta lehetőségek optimális kihasználása.

D. Mészáros Elek