Előválasztás az Érmelléken akár két fordulóban is

Mostanra már Érmihályfalván is eldőlt, hogy a helyi RMDSZ-szervezet előválasztás útján kívánja kijelölni a majdani városvezetés várományosait. Sütő Judit irodavezető érdeklődésünkre elmondta, hogy nála lehet beszerezni a tanácsosi, illetve az elöljárói jelöléshez szükséges űrlapot, valamint az előválasztási szabályzatot.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A tisztséget vállalni szándékozók április 5-éig adhatják le a szükséges dokumentációt ahhoz, hogy részt vehessenek az április 15-ére kiírt megméretetésen. Állóurnás lesz az előválasztás a város öt választási körzetében.
Az irodavezető elmondta, eddig (a hét elejéig) heten jelentkeztek nyomtatványokért, de leadott jelentkezési lapot még nem regisztráltak. A városban pénteken megejtett beszámoló közgyűlésen – amelyen az önkormányzati képviselők, illetve a polgármester és annak helyettese adtak számot az eltelt négy évi tevékenységükről – Nyakó József RMDSZ-elnök bejelentette indulási szándékát a polgármesteri tisztség elnyeréséért. Mihályfalva első embere, Kovács Zoltán mocskolódástól mentes kampányra szólított fel, azt viszont nem egyértelműsítette, hogy indul-e vagy sem az RMDSZ szervezte előválasztáson.
Érmihályfalván 210 támogató aláírást kell felmutatniuk a polgármesterjelölteknek, a kézjegyek hitelességét az a választási bizottság fogja ellenőrizni, aminek tagjait az elmúlt héten még nem jelölték ki. Fontos szempont, hogy a választási bizottságba nem kerülhet olyan személy, aki maga is jelölt. Érmihályfalván újdonság, hogy a településnek a MIDESZ és az ÉRMISZ által delegált ifjúsági nagykövete, Nagy László hivatalból felkerül a június 10-ei országos önkormányzati választás RMDSZ-tanácsosjelölti listájára.
Az Érmellék másik nagyobb településén, Székelyhídon már összeállt a választási bizottság. A Fekete Katalin elnökölte három fős testület – tagok Codrea-Erdei Erzsébet és Szabó Szilvia – március 27-éig fogadta a jelentkezéseket az RMDSZ székházában. Fontos megjegyezni, hogy nem a település összlakosságának, hanem a választójoggal bíró polgárok 3 százalékának az aláírása szükséges a polgármesterjelöltséghez. Ez Székelyhíd esetében 220 támogató aláírást jelent. A tanácsosi tisztségre pályázóknak nem kell aláírást gyűjteniük, viszont ahogyan a polgármesteri tisztségre áhítozóknak, úgy nekik is fel kell mutatniuk öt köztiszteletben álló személy által szignált erkölcsi ajánlólevelet. Egyelőre nincs nagy tolongás az űrlapokért, de már több jelölt neve is közszájon forog. Béres Csaba polgármestert kérdeztük, aki jelezte, hogy indulni kíván egy újabb mandátum megszerzéséért. Béres Boros László mérnököt, Majercsik Attila erdészt, Csuka József jelenlegi alpolgármestert, valamint Gyurcsik Zoltán volt elöljárót nevesítette, mint potenciális ellenfelét az előválasztáson.
A székelyhídi előválasztás is hordoz szokatlan elemeket. Abban az esetben, ha egyik polgármesterjelölt sem viszi el a voksok ötven százalékát plusz egy szavazatot, akkor április 22-én a két legsikeresebb jelölt egy újabb fordulóban méretkezik meg. Székelyhídon állóurnás szavazás lesz április 15-én, míg a hozzá tartozó öt csatlósfaluban már 14-én elkezdődik a mozgóurnás voksolás, ami két napig tart.