Választás előtti stadionépítési láz

Egyre több jel utal arra, hogy közelednek az önkormányzati választások: már csak mintegy ötszázat kell aludni, s újra polgármestert, tanácsosokat ültetünk az önkormányzati székekbe. Némely településen a pártok megkezdték a „toborzást”: van aki ételt, italt, pénzt oszt, Nagyváradon a labdarúgást szeretőket próbálják magukhoz édesgetni, például azzal, hogy ígéretet tettek a Bodola Gyula Stadion teljes felújítására, s annak villanyfénnyel való ellátására.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A 2008. novemberében Bodola Gyula Stadionná keresztelt sportlétesítményt 1924-ben építették, lelátói 1949-ben „szem- és fültanúi” voltak Nagyvárad mindeddig egyetlen román bajnoki címe elhódításának. A kezdetekben fából készült lelátók vették körül a pályát, a hatvanas években kapta mai – betonból épült – formáját, igaz 2007-ig csak faszerkezetes ülőhelyek léteztek, amelyeket azóta piros-kék színű műanyag székekre cseréltek le. Ennek betudhatóan az addig 30 ezer férőhelyes stadion befogadóképessége sokkal kisebb lett, ugyanis eddig mindössze 9576 széket szereltek be a két kapu mögötti, valamint az Olaszi temető felőli I-es lelátóra. A létesítmény teljes átépítését 2008 őszére ígérte a négy évvel ezelőtt „hatalmon levő” önkormányzat, ám a pályaudvar felőli II. lelátó nem készült el, sőt, még le sem bontották a régit, annak ellenére, hogy közveszélyessé nyilvánították.

Angol stílusban

A váradi stadion az egyik legszebb Romániában, de szó szerint a legfélelmetesebb is, ugyanis angol stílusban épült, vagyis a játéktér és a lelátó között nincs futópálya, ezért a szurkoló és a futballista közel kerül egymáshoz, s ez félelmet kelt a vendégjátékosokban. Köztudott, hogy a bihari szurkolótábor az egyik leghangosabb és legvérmesebb egész Romániában, már amikor komoly a tét. Ugyanakkor a váradi csapat mezében futballozók számára egy pluszt kölcsönöz a szurkolók buzdítása, akik azonban hét éve, amióta a Bihar FC legutóbb kiesett az első osztályból, egyre kevesebben látogatják kedvenceik mérkőzéseit.

Ígéretek után tettek

Ha tehát hinni lehet a zuhanyhíradónak, elkészültek a II-es lelátó lebontásának és újbóli felépítésének tervei, s ha az időjárás kegyes lesz és a pénzügyi keret sem lesz akadály, akkor a 2012-13-as idényben már egy új stadionban játszhat a Bihar FC, s ha a szurkolók elégedettek lesznek, valószínűleg szavazataikkal köszönik majd meg a polgármesternek. A tervek szerint 18 ezer székes férőhely lesz a lelátókon, emellett mintegy 4.500 állóhely is lesz, azaz telt ház esetén 22.500 néző tekintheti meg a remények szerinti első osztályú mérkőzéseket. Időközben elkészült a műfüves pálya, s hamarosan a második számú játékteret is átadják a klub ifjúsági központjában működő csapatokban focizó lurkók számára.
A váradi stadionban a nyolcvanas években szinte állandóan telt ház előtt vívta csatáit a Bihar FC, de a legtöbben mégis azon a kettős, nemzetek közötti összecsapáson szurkoltak, amelyet 1984 tavaszán rendeztek: a Románia–Magyarország (0–1) utánpótlás (U18) Eb-selejtezőt, majd az azt követő Románia–Izrael (0–0) felnőtt barátságos meccset több mint 30 ezren tekintették meg. Ehhez érdekességként csak annyit fűznénk, hogy a Petry Zsolt, Szeiler József, Pintér Attila, Keller József, Kovács Ervin, Vincze István, Csucsánsky István, Kovács Kálmán, Zsivoczky Gyula, Zvara József (edző: Bicskei Bertalan) fémjelezte magyar válogatott két hónappal később a Szovjetunióban a házigazdákat 11-esekkel legyőzve megnyerte a kontinensviadalt.

A prefektus is

Igen nagy csendben Bihar megye prefektusa, Gavrilă Ghilea Szentmártonban építtett egy új stadiont, amely szinte már el is készült. Mint mondta, nem saját reklámozása és politikai pályája támogatása, hanem az általa szponzorizált Nagyváradi Luceafărul számára készítette, hogy az ősztől másodosztályban szereplő együttesnek legyen hol ellenfeleit fogadja. A 20 ezer euróért épült létesítményben fedett lelátó várja a szurkolókat, s ultramodern öltözők a labdarúgókat. Két edzőpálya is lesz a sportkomplexumban, s a villanyfényes találkozók lebonyolításához elengedhetetlen tartozékokat is elhelyezik a játéktér négy sarkában. Mikor a lelátók is elkészülnek, mintegy 7-8 ezer néző tekintheti meg az öt éve még az ötödosztályban tengődő csapat mérkőzéseit.