Váradon járt Borbély László

Lemondása előtt röviddel másfél napos hivatalos látogatáson járt Nagyváradon Borbély László környezetvédelmi és vízügyi miniszter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikai alelnöke. Finanszírozási szerződéseket kötött elöljárókkal, polgármestereket tájékoztatott a tárca programjairól, az RMDSZ helyi reprezentánsaival egyeztetett, vállalkozói tanácskozáson vett részt, felkereste a felújítás alatt álló állatkertet.

Több mint félmilliárd euró értékű környezetvédelmi és vízgazdálkodási projekt van folyamatban Bihar megyében, ezzel országos szinten élen jár az európai uniós alapok felhasználásában – hangzott el Borbély László prefektúrai sajtótájékoztatóján. A tárcavezető a kormánybiztos és a megyei tanács elnöke társaságában előzőleg a polgármestereket tájékoztatta a minisztériumtól várható támogatásokról. Nagyvárad elöljárójával külön tárgyalt többek között a közel 80 millió eurós Aparegio vízbevezetési és csatornázási beruházásról.
Kevesebb pénzből gazdálkodhat a minisztérium, mint tavaly, mert az új regisztrációs adóból kevesebb bevételre számíthat, és kellő indoklás nélkül a pénzügyminisztérium nem engedi, hogy a tavalyról maradt többletet az idén elköltsék – vázolta a helyzetet a tárcavezető a polgármestereknek. A vízbevezetésre vonatkozó 254 nyertes projektnek csak a felére tudnak így finanszírozási szerződést kötni. Az új beruházások közül 12 Bihar megyei, értékük megközelíti a 79 millió lejt. Közülük nyolc település (Székelyhíd, Margitta, Berettyócsohaj, Érszőllős, Hegyközcsatár, Vámosláz, Belényesújlak és Esküllő) polgármesterével alá is írta a Környezetvédelmi Alap alelnöke, Lőrincz Csilla az összesen nagyjából 60 millió lejes támogatásról szóló dokumentumot, továbbá a Körösök Vízügyi Igazgatósága két projektjének (a Kis-Körös befedése és a már elkészült kerékpárút, illetve az Adona-patak rendezése) támogatását is szignálta a miniszter és Pásztor Sándor igazgató.
Nincs több pénz azonban a parkosítási programra és kerékpárutakra; a Zöld ház programra lesz ugyan kiírás, ám a tárcavezető tudomása szerint már túljegyezték a rendelkezésre álló keretet. Jó hírrel is szolgált Borbély: a már elkezdett munkálatok esetében fizetik az elszámolásokat, egyelőre nincs felső összeghatár, így küldhetik a számlákat a minisztériumba. Az önkormányzatok a kormány tartalékalapjából számíthatnak bizonyos összegekre az adósságtörlesztésre és önrészek kifizetésére – hangzott el. A jelentős összegű, 40 millió eurós hulladékgazdálkodási terv megvalósítása viszont belföldi adminisztratív huzavona miatt késik, pedig még Brüsszel jóváhagyását is meg kell szerezni hozzá.
Újságírói kérdésre válaszolva Borbély László a tarlóégetések elleni határozott fellépést nevezte a legfontosabb feladatnak, ehhez elvárja az összes érintett hatóság intézkedését, az önkormányzatokét nemkülönben, mert elfogadhatatlan az a gyakorlat, hogy a gazdák felgyújtják a tarlót, majd ismeretlen tettest jelentenek fel a rendőrségen. A szaktárca április végére kidolgozza az országos környezetvédelmi stratégiát, amelyben bevezetik a környezeti bűncselekmény fogalmát, és törvénymódosítást kezdeményeznek ennek szigorú büntetésére.