Reptérbővítésre várva

Még mindig találtak hiányzó dokumentumot a nagyváradi repülőtér bővítésére vonatkozó pályázatot elbíráló bizottságok. A megyei önkormányzat április 11-én rendkívüli ülésen vette újra napirendre az ügyet.

Az európai uniós eljárásrendnek megfelelően részletes kivitelezési tervet kellett prezentálni, ezt ellenvetés nélkül hagyta jóvá a tanács, akárcsak a társfinanszírozásról szóló tavaly szeptemberi határozat módosítását. Szükség volt még a reptér működési szabályzatának és szervezeti felépítésének megváltoztatására, ez már nem ment simán. Az intézményt vezető Gheorghe Pasc azt magyarázta, hogy a Nemzetközi Légiforgalmi Egyesület (IATA) előírása szerint – amelyet az EU-tag Romániában is alkalmazni kell – a légi járművek és az utasok földi kiszolgálása (handling) nem a reptér üzemeltetőjének feladata, hanem a szállítóké, így az ezért felelős személyzet sem tartozhat a reptérhez. A nemzeti liberális párti és az RMDSZ-es tanácsi alelnök, Dumitru Voloşeniuc és Kiss Sándor vitatta ennek jogosságát, és azt akarták elérni, hogy az elfogadandó szervezeti felépítés csak július elsejétől lépjen hatályba (vagyis a mandátuma végéhez közeledő megyei tanács miatt ne bocsássanak el senkit), Szabó Ödön frakcióvezető pedig azt javasolta, hogy a változtatás csak július elsejéig legyen érvényes. A módosítást végül egyhangúlag elfogadták a tanácsosok.
Pasc reptérparancsnok érdeklődésünkre elmondta, hogy a handling felelősségi körébe tartozik például a csomagok kezelése, az utas eljuttatása a repülőgépbe, illetve a gépről a terminálba, a gépek takarítása, télen a fagymentesítése, amihez szakszemélyzet szükséges. Amint Viorel Băicantól, a reptér fejlesztésért felelős osztályvezetőjétől megtudtuk, a kifutópálya tovább már nem halogatható felújítása, illetve a meghosszabbítása, ami nagyobb gépek fogadását is lehetővé teszi, 31,6 millió euróba kerül. Ez 130 millió lej, amiből 95,6 millió lej a megtéríthető. Ennek közel 70 százalékát teszi ki az EU-s támogatás. A megye 2 százalékos önrésszel szállt be, és állja a közel 25 millió lejnyi általános forgalmi adót. Az állam – a szállítási minisztériumon keresztül – ugyanennyivel száll be, vagyis az elszámolható költségek majdnem 29 százalékával, a maradékot maga a reptér adja. A finanszírozási szerződést a szállítási miniszter és a Polgári Légi Közlekedési Hatóság elnöke jelenlétében Váradon fogják megkötni május elején – tudatta Pasc.