Zöldségtermesztést kezdjenek a fiatal gazdálkodók

A földek visszaszolgáltatását követően az érkeserűi Szabó Zoltán kisebb-nagyobb megszakításokkal igyekezett a gazdálkodásból megélni. Az ő megfogalmazása szerint legsikeresebben a zöldségtermesztésben „villogott”. Erre leginkább a birtok nagysága kényszerítette, hisz nem rendelkezik akkora területtel, hogy gabonatermesztésből flottul megélhetne.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Húsz hektár alatti gazdaságban nem lehet nagy nyereséget produkálni gabonafélékkel még annak ellenére sem, hogy az utóbbi két esztendőben kiemelkedően jó volt a búza- és a tengeritermés. A fiataloknak, főként az olyanoknak, akik nem rendelkeznek megfelelő anyagi háttérrel vagy modern gépparkkal, inkább a zöldségtermesztésbe ajánlott belekezdeniük – állítja a keserűi gazda. Annál is inkább, mivel szép kis summát lehet nyerni a kiírt pályázatok révén, no meg az érmelléki földek is általában jó minőségűek. Szabó próbálkozott fóliázással is, de mostanra inkább a szabadföldi termesztésre szakosodott, tekintettel arra, hogy ebben a termesztési módban minimális a befektetés, ezért a tiszta haszon is nagyobb, illetve egy természeti csapás esetén a veszteséget is könnyebb átvészelni.
Szabó Zoltán főként paradicsomot termeszt. Gyermekkorából ered ennek a zöldségfélének a szeretete, édesapja ugyanis a mára már megszűnt Arovitnál dolgozott brigádosként, így ő is gyakran megfordult a több tíz hektáros, pirosló paradicsomföldeken. Az elmúlt év rekordtermést hozott paradicsomból is, viszont ez az eladhatóságra nyomta rá a bélyegét. Maga hordja piacra a termést, mert, mint mondja, ha a viszonteladó révén való értékesítést választaná, az elvinné a haszon tetemes részét.
Beszélgetőpartneremet a gépek is vonzzák, szeret szerelni, tenni-venni. A környéken viszont még mutatóba sincs egy valamirevaló szerelőműhely sem. Most azon morfondírozik, hogy nyitnia kellene egy szerelőcsarnokot, mert akármilyen modern gépekkel dolgoznak is a gazdák, azok is csak meghibásodnak előbb-utóbb.
Szabó igazi lokálpatrióta, a fiataloknak is csak javasolni tudja az odahaza való boldogulást, a gazdálkodást. Mint mondja, sokkal inkább lesz a maga ura, mintsem elmenjen egy gyárba gürcölni 500-600 lejes havi éhbérért.