Játszóterek épülnek kalákában

Az elmúlt héten is sok magyarlakta településen – a szórványban is – csatlakoztak az emberek a Tulipán Kaláka Egyesület által elindított önkéntes mozgalomhoz. Legtöbb helyen játszótereket építettek.

Nagykágyán az önkormányzat és az RMDSZ helyi szervezetének támogatásával az iskola udvarán serénykedtek az önkéntesek, hogy összeállítsák a játszóeszközöket. A munkát Nagy István helyi programfelelős koordinálta. Borsi Lóránt ötletgazda és alapítványi elnök maga is kivette részét a tennivalókból, s üdvözölte a kágyai kalákásokat, akiknek egy-egy emléklapot is átnyújtott.
Hegyközszentmiklóson is, akárcsak a környező falvakban, játszótérépítést és parkosítást vállalt fel a helyi kaláka Mocsár László székelyhídi önkormányzati képviselő, helyi programfelelős irányításával. Az akció első mozzanataként a hinták előre gyártott elemeit szerelték össze, majd a területet homokkal töltötték fel. Borsi Lóránt Béres Csaba polgármester társaságában köszöntötte a 20 résztvevőt.
Érolasziban az óvoda és az iskola udvarán állítottak fel játékszereket a Tulipán Kaláka mozgalomhoz csatlakozva. A 15 fős lelkes csapat először a padokat szerelte össze, majd a hinták összerakása következett. A mozgalom megyei szervezői itt is pólókat és névre szóló emléklapokat adtak át, amiket elsőként Karancsi Béla helyi programfelelős vehetett át. A kezdeményezést itt is az önkormányzat és az RMDSZ támogatta.
Asszonyvásárán a terület rendezéssel és a játszótér körüli kerítés építésével kezdődött az önkéntes munka. Az akciót Nyíri Sándor polgármester és Székely István tiszteletes irányította, akik Borsi Lóránt megyei programfelelőssel együtt a munkából is kivették részüket. A megvalósítást az önkormányzat és az RMDSZ támogatta.
Kisnyégerfalván Filep Attila tiszteletes, helyi programfelelős irányításával először szemetet gyűjtöttek, majd a helyi játszótér megrongálódott részeit javították meg a kalákások. Végül fákat ültettek a szomszédos területen, mely a település falunapi rendezvényeinek szokott helyet adni. Az akciót a helyi RMDSZ-szervezet támogatta.
Belényessonkolyoson a református egyház tulajdonában lévő iskolánál munkálkodtak a közösségért tenni akarók Szabó Árpád Csaba lelkipásztor irányításával. Először az udvaron feldarabolták a már kivágott fákat, és további két fát kivágtak. A gallyazás során levágott ágakból máshol ideiglenes kerítés készül. Eltakarították hulladékot, törmeléket, szemetet is, közben egy másik csoport az iskola leendő mosdójában felbontotta a régi, elkorhadt padlót, és előkészítette a terepet a betonozáshoz. A megjelentek, saját szerszámaikkal, gépeikkel dolgoztak, nem hiányzott a láncfűrész, a fejsze, a traktor, az utánfutó, a hasító, a feszítővas, a körfűrész sem. A sikeres munkálkodást az időközben elkészült finom bográcsos elfogyasztásával zárták.
Piactér létrehozásába kezdtek múlt csütörtökön Érkeserűben. A 20 önkéntes a tér lebetonozásával kezdte a munkát, majd következik az asztalok kiöntése szintén betonból. A helyi önkormányzat és RMDSZ támogatását élvező kezdeményezés programfelelőse, Létai Imre irányította az akciót, de a munkából Nyíri Sándor polgármester és Dandé Ottó alpolgármester is kivette a részét. A kaláka szellemében babgulyás is készült, amit közösen, jó hangulatban fogyasztott el a lelkes csapat.
Tótiban több mint 30-an gyűltek össze múlt pénteken, hogy a helyi önkormányzat és RMDSZ támogatásával, valamint közös erővel egy 700 méter hosszú kerítést építsenek a temető köré. Többször megesett ugyanis, hogy a környéken legelő állatok betévedtek, és a síremlékek épségét veszélyeztették. A hasznos ténykedésért elsőként Vincze Nándor polgármester, helyi programfelelős vehette át az emlékoklevelet.
Árpádon a korábbi esős idő miatt egy hetet csúszott a Tulipán Kaláka akció, így április 20-án, pénteken került sor a tervezett faültetésre. A faluban több helyen ültettek fákat a fiatal önkéntesek. Emellett a falu szélére tervezett futballpálya területéről is összegyűjtötték a szemetet. A munkálatokat Csillag György helyi programfelelős és Borsi János alpolgármester irányította.