Kézi- és röplabdázók küzdenek a feljutásért

Két váradi férficsapat is osztályozóra készül május második felében: a Nagyváradi Városi Sportklub (VSK) kézi-, valamint a szintén váradi Bihorul Sportiskola röplabdázói próbálják megszerezni az élvonalbeli tagságot, ezáltal csatlakozva a vízilabda- és a kosárlabdacsapathoz.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A kézilabdázók Nagybányán vagy Buzăuban május 18–20. között (a helyszín egyelőre azért nem végleges, mert a Nagybányai Minaur versenyben áll a részvételi jog megszerzéséért, de amennyiben ott lesz a tornán, akkor nem rendezheti meg azt), míg a röplabdázók Szilágysomlyón küzdenek majd az élvonalba jutásért 22-e és 24-e között.

Elsők lettek csoportjukban
A kézilabdázók és a röplabdázók is a másodosztály nyugati csoportjában végeztek az élen, mindkét gárda magabiztos szerepléssel utasította maga mögé riválisait. A neheze azonban csak most következik számukra.
A Bihorul Sportiskola csapata tavaly nyáron alakult olyan tapasztalt egykori váradi röplabdázókból, akik hazatértek szülővárosukba, és több helyi tehetséges juniorral karöltve nekivágtak a másodosztályú bajnokságnak. Rodian Achimescu edző akkor még nem is remélte, hogy tanítványai már az első idényben karnyújtásnyira kerülnek az első osztálytól.
„Pénz nélkül, csupán a sportág iránti szeretettől hajtva vágtunk neki a bajnokságnak, azonban bebizonyítottuk, hogy érdemesek vagyunk az élvonalba jutásra. A váradi közönség szintén megérdemelné, hogy első osztályban szereplő csapatnak szurkolhasson, ám sajnos nem csak rajtunk múlik a feljutás. Hiába nyerjük meg az osztályozót, ha senki sem segít az anyagi fedezett előteremtésében, s nem vághatunk neki a következő bajnokságnak” – kesereg a csapat edzője.
A kézilabdázók helyzete valamelyest más. Az elmúlt bajnokságban még a Nemzeti Ligában szerepelt a gárda, ám a tapasztalat- és a pénzhiány miatt kiesett onnan. A játékoskeret nem változott számottevően, így a másodosztályban könnyedén vette az akadályt a VSK, kiharcolva az osztályozón való részvételt.
„Nekünk nem az volt a legfőbb célunk, hogy már az idén visszakerüljünk az élvonalba, mi a csapatépítésre helyeztük a hangsúlyt. Izgatottan várjuk az osztályozót, s reméljük, meglepetést tudunk okozni, és bekerülünk a Nemzeti Ligába” – vélekedik a csapat fiatal edzője, Sebastian Tudor.

Két hely kiadó
A Szilágy megyében sorra kerülő röplabda-osztályozó további három résztvevője a házigazda Szilágysomlyói Phoenix (a váradiak mögött második lett a nyugati csoportban), valamint a keleti széria két képviselője, a Bákói Ştiinţa és a Suceavai Röplabdaklub lesznek. A négy résztvevő tornarendszerben (mindenki mindenkivel játszik) dönti majd el a sorrendet, az első és a második helyezett nyer részvételi jogot a román élvonal 2012–2013-as idényében.
A kézilabdázóknál hat csapat vesz részt az élvonalba jutásért rendezett tornán: a másodosztály keleti és nyugati csoportjának első két helyezett gárdája mellett a Nemzeti Liga 11. és 12. helyén záró együttes is pályára lép majd az osztályozón. Az élvonalból négy csapat, a Bukaresti VSK, a Kolozsvári U, a Szatmárnémeti VSK és az újonc Ploieşt-i VSK közül kerül majd ki az a kettő, amely résztvevője lesz a tornának.

Hajdu Attila