Avatás előtt a margittai strand

A margittai szabadidőközpont termálstandjáról érdeklődött lapunk munkatársa Dorel Talpoş polgármestertől egy Ausztriáig is eljutott sajtóhír kapcsán, miszerint a megépítésére szánt EU-s pénzt az elöljáró másra költötte. A helyszínen látottak nem igazolták az állítást.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Nemrég egy Bihar megyei lap hírül adta, hogy a margittai polgármester elkótyavetyélte a beruházás uniós támogatását, mely nem kevesebb, mint 1,4 millió euró. A lap szerint kozmetikázott fotókkal hamisította meg a valós helyzetet. A strandot átadták, de működésképtelen, mivel nem szánták rá a megkapott összeget. A hírt átvették más sajtótermékek, sőt egyes tévéadók is. A városban terjengett a pletyka, egyesek szerint a városatyát le is tartóztatták.
A május elsejei hosszú hétvégére ideiglenesen megnyitották a strandot, így a helyszínen tájékozódhattunk a valós helyzetről. A medencék tele voltak vízzel, a zuhanyzók és az ivóvízcsap működött. Mintegy száz ember választotta az ingyen strandolást, mivel „szezon előtti főpróba” lévén, fizetni nem kellett. Az öltözőket és a mellékhelységeket is megnyitották. Ott is minden működött. A parkolók annak rendje és módja szerint el voltak készítve. Padok és a szemeteskukák nem volta fellelhetők, de az őr megmutatta őket: az egyik raktárban vannak, és avatásra a helyükre kerülnek, mondta.
A gyep még messze áll az angol pázsit minőségétől, de van. A facsemeték még kicsik, értelemszerűen az árnyékuk is, de a régi fák alatt találhat árnyas helyet, aki arra vágyik. Az öltözőkben még nincsenek fogasok, és a ruhatár is bútor nélkül áll, de legalább van hol átöltözni. A strandolók szerint a víz minősége kitűnő.
Elmentem a polgármesterhez is, aki örült a látogatásomnak. Elmondta, hogy a lapban közöltek merő rágalmak, céljuk a lejáratás. Sajnos, ez már a választási kampány előszele. A négy fotó közül, melyeket állítólag ő „kozmetikázott”, kettő nem is a margittai, hanem a berettyóújfalui strandon készült. A szabadidőközpont az eredeti tervek szerint a margittai erdő mellett épült volna meg, de mivel fákat kellet volna kivágni, és ez az új erdőtörvény értelmében nagyon költséges, inkább áttették a helyszínt a volt laktanya területére. Ez önkormányzati tulajdon, így nem került pénzbe.
A beruházás elkészült, és 2011. január 12-én a kivitelező átadta. Minden rendben találtatott az építésvezető szerint is. Nem avatták viszont fel, így tavaly nem is működött, mivel a város csatornarendszerének felújítása késett. A próba során sokan éltek az ingyen fürdőzés lehetőségével. A városháza elküldte a minisztériumnak a beruházásról készült fotókat, melyek nem azonosak az újságban megjelentekkel. Tavaly február 14-én egy ellenőrzés mindent rendben talált. Nem is lehetett másként, hiszen a pénzt egyenesen a minisztérium utalta át a kivitelezőnek, „lenyúlni” nem lehetett volna belőle, de nem is akart senki – mondta a polgármester. Még az önrészt is a minisztérium kezelte. Sajnálatos, hogy akik elindították ezt a rágalomhadjáratot, figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy a városnak is ártanak azzal, hogy csorbítják hírnevét – tette hozzá Talpoş.
Jelenleg az engedélyeztetés van folyamatban, és remélhetőleg gyermeknapra (június 1.) felavatják a strandot. Közben a helyhatóság kiírta a licitációkat a kereskedelmi egységek által elfoglalandó területekre is. Valószínűleg egy diszkó is lesz a létesítményben a fiatalok nagy örömére.