Sporttörténelmet írt Nagyvárad

Beírta magát a sporttörténelembe Nagyvárad városa, amely két rangos nemzetközi kupa döntőjének adott otthont 2012. május 12-én, szombaton.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Négyezer néző a helyszínen, több millió pedig a tévékészülékek előtt követte figyelemmel a férfi vízilabda Bajnokok Ligája, valamint a női kézilabda EHF Kupa döntőjét. Jobb reklám nem is lehetett volna ez a bihari megyeszékhelynek. Európa legjobb négy vízilabda klubcsapata, az olasz Pro Recco, két horvát együttes, a Mladost Zagreb és a Primorje Rijeka, valamint a magyar bajnok, a Teva Vasas Uniqa csapott össze egymással az első számú európai kupa négyes döntőjében, míg a Zilahi KC az orosz Lada Togliattival mérkőzött meg az EHF Kupa elhódításáért. A két nap alatt közel háromezren látogattak ki a Ioan Alexandrescu Uszodába a vízilabda-fináléra, a kézilabdadöntőn szintén telt ház volt, több mint 2500-an szurkoltak a szilágysági csapatnak.
A vízilabdatorna borsos jegyárai miatt (az első nap 50, a második nap pedig 75 lejbe került a két mérkőzésre szóló belépő) csak kevés helyi sportkedvelőnek adatott meg az alkalom, hogy élőben lássa a világ legjobb játékosait, köztük az olimpiai bajnok magyar csapat legjobbjait. Akik mégis a lelátóról figyelhették az eseményeket, életre szóló élménnyel gyarapodtak, hiszen testközelből megismerhették Kásás Tamást, Madaras Norbertet, a Varga fivéreket, Dénest és Dánielt, valamint Kiss Gergelyt és a Steimezt testvéreket, Ádámot és Barnabást. Akik csak tehették, autogramot kértek, s közös fényképet készítettek a játékosokkal.
A figyelmet nem kerülték el a szerb, horvát, spanyol vagy olasz pólózók sem, köztük a világ legjobbjának tartott Filip Filipovics, akik szintén tucatjával adtak autogramot jegyre vagy éppen pólóra. Az esemény rangját és méretét mi sem jelzi jobban, hogy több mint félszáz külföldi újságírót akkreditáltak, ekkora érdeklődés sem a két évvel ezelőtti világkupa-döntőt, sem pedig a 2008-as olimpiai selejtezőtornát nem övezte. Olaszországból hatvan drukker érkezett a tornára, míg a legnépesebb szurkolótábora a Vasasnak volt, az angyalföldieket több mint háromszázan buzdították az első és a második találkozón is.
A szervezők kitettek magukért, hiszen kifogástalanul ellátták feladatukat, ez pedig újabb elismerést eredményezett az Európai Úszószövetség (LEN) részéről: Nagyvárad rendezheti 2014-ben a junior világbajnokságot. A döntést Nory Kruchten, a LEN elnöke jelentette be, aki a BL-győzteseket díjazta a finálé végén. Szakadáti László, a LEN igazgatója nem rejtette véka alá elégedettségét. „Az utóbbi hat évben Nagyvárad sokat tett a vízilabdáért, így kiérdemelte nemcsak a BL-döntő, hanem a junior vb megrendezését is” – mondta a váradi származású sportember.

Hajdu Attila