Természetvédelemre oktatnak

Hivatalosan nem testvértelepülések ugyan, de testvéri a kapcsolat Hegyközcsatár község és a magyarországi Derecske városa között. Együttműködésük újabb állomásaként közös európai uniós projektet indítanak a diákok környezettudatos nevelésére. A részletekről Nagyváradon tájékoztatta a sajtót VITÁLYOS BARNA csatári és BAKÓ ISTVÁN derecskei polgármester.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Csak az védheti meg a természetet, aki ismeri azt 2012 – ez a címe és a lényeget összefoglaló jelmondata a projektnek, amelynek keretében a két település iskoláinak mintegy száz, 9-15 év közötti tanulója táborozhat 5-5 napig a két térségben két-két turnusban. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap 98 százalékban támogatja a magyar partner által vezetett, 100 ezer euró értékű projektet. A pénzből a Természetbúvár táborok lebonyolításához szükséges eszközöket (távcsövek, fényképezőgépek, mikroszkópok) szerzik be, amelyek később az iskolák tanfelszerelését gazdagítják, a kistérségek természeti értékeit bemutató kétnyelvű munkatankönyvet adnak ki, és két honlapot indítanak.
Derecskén július 2–6. és 9–13. között, Csatárban pedig 16–20., illetve 23–27. között fogadják a természetbúvár gyerekeket és kísérőiket. A foglalkozásokról Lógósné Nagy Ilona derecskei biológiatanár, a projekt szakmai koordinátora és hegyközcsatári kolléganője, Somogyi Gabriella szólt. A magyarországi helyszínen terepgyakorlatokat, kerékpártúrákat, vizes és erdős élőhelyek élővilágának megfigyelését lehet kiemelni, a Bihar megyei vendéglátók pedig a Hegyközön kívül kirándulást szerveznek a résztvevőknek Nagyváradra, a Félixfürdőre és a tordai sóbányába is. A cél a Sárrét és Hegyköz természeti értékeinek megismertetése a gyerekekkel, a környezettudatos életmódra nevelés.