Orvosok, határok nélkül

Bihar megye székhelyén kétnapos konferencia tartottak A nagyváradi egészségügyi ellátás múltja és jelene elnevezéssel. A találkozó nemzetközi jellegét innen elszármazott, valamikor a megyében tevékenykedett, jelenleg külföldön praktizáló orvosok részvétele biztosította.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A rendezvény ünnepélyes megnyitását követő második nap valódi munkanap volt. Több részkonferencia zajlott párhuzamosan, különböző helyszíneken. A gyógyszerészet-, illetve a kórháztörténeti szakelőadások mellett mindegyiknek volt egy intézménytörténeti dimenziója, amely a jelenlegi helyzet ismertetésén túl hagyott időt a jövőkép felvázolására is.
Nagy érdeklődés övezte a kardiológusok szekcióülését. Nem véletlenül, hiszen a Gavril Curteanu Városi Kórház konferenciatermében lezajlott tanácskozás fő témája a Viva Anima nevű program volt, melyet a – margittai orvos szülei és évekig itt folytatott tevékenysége miatt – bihari-váradi kötődésű Jagamos Endre debreceni kardiológus, szívsebész kezdeményezett. Jagamos doktor évekig dolgozott Svédországban és Norvégiában. Két esztendeje jelentette be, hogy Váradon szándékozik létrehozni egy európai színvonalú, a 21. század igényeinek megfelelő szív- és mellkassebészeti központot, egy olyan modellintézetet, mely megalapozná a szív- és érrendszeri betegeket ellátó, korszerű hálózat kialakítását.
Virgil Popa váradi szívsebész megelégedéssel számolt be arról, hogy a Megyei Kórház kardiológiai osztálya kezd „felnőni” a feladathoz, hiszen az utóbbi években sokat fejlesztették, ma már számos olyan műtét elvégzésére képesek és jogosultak, amelyre eddig csak a többi nagy centrum, Marosvásárhely, Bukarest, Kolozsvár, Jászvásár és Temesvár szívsebészeinek volt akkreditációjuk. „A mi eddigi szerényebb eredményeink valahol félúton találkozhatnak Jagamos doktorék törekvéseivel – jelentette ki Popa főorvos. A centrum létrejötte nemcsak bihari, hanem regionális érdek, hiszen Szatmár megye és a Szilágyság lakosságának is, tehát mintegy 700 ezer embernek nyújthatna ellátást Váradon.”
Dr. Jagamos Endre elmondta, hogy rövid megtorpanás után kimozdult a holtpontról a Viva Anima projekt ügye. „Cseke Attila és Ritli László volt egészségügyi miniszterek, illetve a városvezetők támogatásának köszönhetően jelentős mértékben léptünk tovább. Eldőlt, hogy a Megyei Kórház épületében kapunk helyet, az ügyeket maga a kórházmenedzser, dr. Gheorghe Carp koordinálja. Nagyon bízunk benne, hiszen már több kórházat talpra állított. Jövő héten indul a versenyeztetés a közbeszerzési pályázatokra, arra, hogy ki fogja elvégezni a munkálatokat, és kitől vásárolják a felszereléseket és a műszereket. A képzés is elkezdődött Debrecenben, de a hátralévő idő sem a szakorvosok, sem az asszisztensek és nővérek teljes felvértezésére nem elegendő, úgyhogy egyelőre teljes, összeszokott csapattal érkezünk. A kardiológián már működik a hét napos, napi 24 órás ügyelet, a jövő év elején a sebészeti munkának is el kell kezdődnie. Az Erópai Unió 1,8 millió euróval támogatja a projektet.”
A tanácskozáson jelen volt a Debrecenben, Marosvásárhelyen és nem utolsó sorban németországi kórházakban is tevékenykedő dr. Galajda Zoltán szívsebész professzor is. A székelyhídi és nagyváradi gyökerű orvos – akár kollégája, Jagamos doktor – büszkén vallja, hogy ahhoz a Péterffy Árpád vezette debreceni iskolához tartozik, amelynek alapítója Marosvásárhely szülötte. Hogy az összefogás milyen eredményekhez vezethet? Például 2009 márciusában országos szinten egyedülálló műtét színhelye volt a marosvásárhelyi Szív-és Érgyógyászati, Transzplantációs Intézet: egy 29 centiméter hosszúságú jóindulatú daganatot operáltak ki egy 40 éves asszony alsó gyűjtőeréből. A mellkasi műtétet Galajda doktor, a Debreceni Egyetem és Szívsebészeti Intézet, valamint a MOGYE társprofesszora végezte. Mivel a jövőben is előfordulhatnak hasonló esetek, az egyetemek és intézetek közötti együttműködés keretében keressük a megoldást – nyilatkozta annak idején a professzor. Mostani jelenléte alkalmával arról biztosította a hallgatóságot, hogy ha beindul a Jagamos-féle nagyváradi centrum, szívesen segít kollégájának, földijének abban, hogy sikeresen műtsék meg az oda beutalt betegeket.