Az egyik bekerült, a másik nem

Két nagyváradi együttes, a röplabda- és a kézilabdacsapat küzdött május közepén azért, hogy bejusson a román első osztályba. A végén csupán az előbbiek tagjai örülhettek.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Mindkét gárda első a másodosztály nyugati csoportjában, a Bihorul Sportiskola röplabdázói és a Városi Sportklub (VSK) kézilabdázói is egyetlen alkalommal hagyták csak el vesztesen a pályát a bajnokság alatt, így megérdemelten kerültek be az élvonalba jutásért rendezett osztályozóba.

Huszonöt év után
Elsőként a röplabdázók léptek pályára a Szilágysomlyón megtartott tornán, amelyen további három másodosztályú gárda küzdött a legjobbak közé jutásért. A magabiztos kezdés (a váradiak 3–1-re verték a házigazdákat) önbizalmat adott a sportiskolásoknak, akik a második találkozót is megnyerték (3–2-re verték a suceavaiakat), így az utolsó összecsapás részben már tét nélküli volt számukra, hiszen csak két játszmát kellett nyerniük, hogy bekerüljenek az élvonal legjobb együttesei közé. Ez sikerült is, így azon már senki sem bánkódott, hogy az esélytelenül pályára lépő bákóiak 3–2-re megnyerték a találkozót. A váradi röplabdázók és az őket elkísérő maroknyi szurkolótábor önfeledten ünnepelte a történelmi sikert.
„Elértük azt, amit megcéloztunk, és amire kevesen számítottak: bekerültünk az ország legjobb 14 röplabdacsapata közé, s ez nagy fegyvertény, ha azt veszük alapul, hogy csupán váradi játékosok alkották a csapatot. A gondok azonban csak most kezdődnek számunkra, hiszen míg a másodosztályban alig több mint ötezer euró volt a költségvetésünk – a játékosok nem kaptak fizetést –, addig az élvonalban minimum százezer euró kell a részvételhez, s azt még nem tudjuk, honnan és hogyan fogjuk előteremteni” – kesergett a Bihorul Sportiskola edzője, Rodian Achimescu.
A váradiak egy évvel a felnőtt csapat megalakulása után jutottak az élvonalba, így negyedszázados szünet után tüntették fel ismét Nagyváradot a román első osztály térképén. A nyár most azzal telik majd számukra, hogy támogatókat szerezzenek, mivel olyan még nem fordult elő a román röplabda történetében, hogy egy élvonalba jutott csapat ne vágott volna neki a bajnokságnak.

Nem sikerült a bravúr
A kézilabdázóknak egy héttel a röplabdázók után nyílt lehetőségük rá, hogy kiharcolják az élvonalban szereplés jogát. Az osztályozó tornát Buzăuban rendezték meg négy másodosztályú és két élvonalbeli gárda részvételéve. A VSK ellenfele a másodosztály nyugati csoportjában a második helyen zárt vaslui csapat, valamint a Nemzeti Liga 12. helyezettje, a Ploiești-i VSK volt. A váradiak fiatal csapattal vágtak neki a vizsgának. Az első mérkőzésen váratlan vereséget szenvedtek a vasluiaktól, ám mivel a moldvaiak szintén kikaptak, volt esélye a továbbjutásra a VSK-nak, igaz, ehhez négygólos győzelem kellett volna. A tapasztaltabb ploiești-i gárda végül öt góllal bizonyult jobbnak a váradiaknál, így megőrizte élvonalbeli tagságát. Úgy tűnik, nagy a különbség a román első és másodosztályú kézilabda-bajnokság között.
„Fiatal játékosok alkotják a csapatot, s részben a tapasztalatlanság számlájára írható, hogy két vereséggel zártuk az osztályozót. Remélem, hogy a következő idényben megtartjuk a keretet, és ismét megpróbáljuk megnyerni a bajnokságot. Sokkal nehezebb lesz a dolgunk, mert a Nagybányai Minaur mellett az első osztályból kiesett Szatmárnémeti VSK is egy csoportban lesz majd velünk” – értékelte a kézilabdacsapat helyzetét Sebastian Tudor edző.

Hajdu Attila