Hivatását nem euróban méri

Tiszta váróterem, modern rendelő. Mészáros Csilla asszisztensnő épp a páciens adatait jegyzi, miközben CSORDÁS CSABA-JÓZSEF csokalyi háziorvos fejét csóválva megállapítja a részleges diagnózist: túlságosan magas a néni vérnyomása. Gyorssegélyként egy pirulát tétet az idős asszony nyelve alá.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Aztán újabb betegek jelentkeznek be, a legtöbben a vérnyomásuk megállapítását kérik. Mint később megtudom a doktor úr ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérési akciót hirdetett meg a faluban májusra és júniusra. Amint akad egy szusszanásnyi idő, Csordás doktor elmondja, nem önreklámozás volt a célja az ingyenes vizsgálatokkal, hanem az indokolja, hogy az emberek nagy része csak akkor jön a rendelőben, ha már nagy a baj. Ezt megelőzendő jó tudni, hogyan is állunk azzal a vérnyomással. Az akció megkezdése óta már olyan cukorbetegre is bukkantak, akinek fogalma sem volt nyavalyájáról.
A székelyhídi születésű fiatal orvos 2006-ban fejezte be az egyetemet, aztán elvégezte a hároméves háziorvos-képzést. A székelyhídi elöljáróságon kilincselt egy rendelőnek megfelelő helyiség bérlése végett, de a polgármester nem talált helyet a kezdő orvosnak a kisvárosban. Felajánlotta viszont a városhoz tartozó Csokaly betegeinek a gondozását, mivel ott nem volt megfelelő az orvosi ellátás, az addigi háziorvos csak mellékfoglalkozásnak tekintette a szolgálatot, nem tartotta be a rendelési időt. A faluban került megfelelő rendelőnek való, az önkormányzat igényesen felújíttatta a helyiséget. A doktornak csak a berendezést kellett előteremtenie, ami elmondása szerint úgy kétezer eurónyit kóstált.
Tavaly augusztusban kezdhette el végül is a praktizálást, ami közben kibővült a nagykágyai háziorvosi rendelő megnyitásával, amihez szintén a városi tanács biztosított épületet. Hétfőn, szerdán és pénteken Csokalyon, kedden és csütörtökön Nagykágyán látja el a betegeket. Legalább hatszáz beiratkozott lakos után köt szerződést a háziorvossal az egészségbiztosítási pénztár; Csordás pácienseinek száma már elérte az ezret, Székelyhídról, Kiskerekiből és Érkeserűből is felkeresik. Csokalyon meglehetősen nagy a vesebántalmakban szenvedők száma, aminek elsősorban a fogyasztásra nem alkalmas víz az oka. „Persze ez ne legyen ok arra, hogy a férfiemberek mostantól csak bort fogyasszanak víz helyett!” – hangzott el a kedélyes intés.
Romániában akkut az orvoshiány, az egyetemekről nem kerül ki annyi gyógyító, mint ahány elhagyja az országot, külföldön vállal munkát. Csordás doktor ezzel szemben elégedett mostani helyzetével, esze ágában sincs máshová ácsingózni. Rövid szolgálati ideje alatt jól szót értett a falusiakkal, nem tud úgy végig menni az utcán, hogy ne szólítanák meg, egy kézszorításra, néhány szóra ne állítaná meg valaki. A fiatal háziorvos igazi lokálpatriótának vallja magát, nem vonzza a toronymagas kórházi komplexumok adta karrier, itt akar gyógyítani az övéi között, mert a jó szó, az emberi hang nem mérhető euróban.

D. Mészáros Elek