Ahol az alkotás a barátsággal társul

Az elmúlt hétvégén startolt VI. Érmihályfalvi Alkotótábor résztvevőit a közös alkotás mellett a barátság és a családias légkör hozza évenként össze – mondta el lapunknak Szalai Ilona könyvtáros, az alkotótábor megálmodója, főszervezője.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A homokvilág fővárosának művészei 2000-től lettek tagjai a Máté Imre Körnek, hat éve pedig felvették Marcsó Imre nevét, amikortól kezdve képzőművészeti körként definiálták önmagukat.
A művészeti ágak széles spektrumát használják az önkifejezés eszközeként. Jelenleg tízen vannak helybéli alkotók, mindannyian az alkotótábor résztvevői. Rajtuk kívül meghívott művészek, további tizenhárman is vállalták az együttalkotás örömét. Az évenkénti alkotótábor nyitónapján a résztvevők egyike önálló kiállítással áll a közönség elé. Az idén Patai István, a tábor művészeti vezetője, Kölcsey-díjas hajdúnánási festőművész munkáit mutatták be a Máté Imre Városi Könyvtárban. A tárlat anyagát a költészet napja alkalmából, április 11-én a nagyváradi Tibor Ernő Galériában már közönség elé vitték. Ezúttal Bányai Szabados Katalin méltatta a látottakat.
A tíz napig tartó alkotótábor anyaga egy adott téma köré csoportosul, amit előzőleg közösen határoznak meg. A tábor debütáló évében Ádám volt a központi téma, értelemszerűen a második évben Éva köré fonódó gondolati sor merevedett műalkotássá, míg a rá következő év Angyalok és démonok címmel nyitott tág lehetőséget az önkifejezésre. A negyedik évben a nagybetűs Embert értelmezték különböző aspektusban, tavaly Leonardo, az idén pedig Pier Paolo Pasolini olasz filmrendező filmjei, azok képi világa mozgatja meg a táborlakók fantáziáját.
A táborzáró napon egy közös kiállítás keretében mutatják meg az eltelt időszakban született alkotásokat, majd a szabályzat értelmében minden résztvevő a városnak adja egy-egy művét, amelyek a könyvtár felügyelete alá kerülnek. Az évek során már jókorára duzzadt az adományozott értékek száma, a gyűjteményt vagy egy részét kérésre gyakran kölcsönadják egy-egy eseményre intézmények számára – tudatta Szalai Ilona.
A táborban résztvevők ellátását a helyi önkormányzat támogatja, valamint több városlakó is felsorakozik Szalai mellé, hogy az étkeztetésben nyújtsanak segítséget. Ha kell, főznek, elhozzák az ebédnek valót, vagy történetesen palacsintát sütnek. Az alkotótábor sikerének éppen ez a családias, meghitt hangulat a titka, ami az önzetlenséggel társulva remélhetőleg még sokáig fennmarad – bizakodott a főszervező.

Mészáros Zsuzsanna