Bihariak és készülnek Londonba

Vízilabdázók és egy cselgáncsozó képviseli majd Nagyváradot és Bihar megyét a Londonban sorra kerülő nyári olimpiai játékokon. Egy távolugró atlétának, CORNELIA DEIACNAK szintén van esélye arra, hogy ott lehessen a legfontosabb sportversenyen.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A váradi sportoló legjobb eredménye csupán öt centiméterrel marad el az olimpiai kvótától, így joggal bizakodhat benne, hogy nem csupán a képernyőn követheti majd figyelemmel az idei ötkarikás játékokat. A 2005-ben a junior III-as korosztályú világbajnokságon bronzérmet szerzett atléta szerepelt már junior II-es korosztályú Európa-bajnokságon, valamint junior I-es világbajnokságon, ám nem sikerült dobogóra állnia. A felnőttek között fedett pályás és szabadtéri Eb-n bizonyíthatta tehetségét, ám meglepő módon a Román Atlétikai Szövetség nem nevezte őt a június végén, Helsinkiben megrendezett Európa-bajnokságra. Deiac csak negyedik lett a román nemzetközi nyílt atlétikai bajnokságon, s bár a harmadik helyezett távolugró, Alina Rotaru még ifjúsági korú volt, a szövetség vezetői őt vitték el a finnországi versenyre.

Elúszott a hajó?
A kontinenstornán a várakozásoktól elmaradva szerepeltek a román csapat tagjai, a legjobb helyezés a 3000 méteres síkfutásban elért ötödik hely volt. A távolugrásban indult három női versenyző közül egyik sem került döntőbe: Viorica Ţigău (629 cm) a 17., Cristina Sandu (622 cm) a 20., Alina Rotaru (619 cm) pedig a 21. helyen zárt. Szintén leszerepelt az éremesélyes Marian Oprea, aki a hármasugrás selejtezőjében csak a 11. lett csoportjában, így nem jutott a fináléba. A volt világ- és Európa-bajnoki éremszerző szintén nem szerzett eddig olimpiai kvótát, erre egyetlen esélye maradt, a hétvégén (július 14–15.) sorra kerülő országos bajnokság döntője. Ugyanebbe az utolsó szalmaszálba kapaszkodik a váradi Cornelia Deiac is, aki még nem adta fel a londoni indulás reményét.
A váradi lánynak csekély esélye van rá, hogy egyetlen versenyen, a három kísérlete legalább egyikével megszerezheti az olimpiai kvótát. „Öt centiméter kevésnek tűnik, de atlétikában rengeteget jelenthet. Több mindenen múlhat a siker, például az időjáráson, a szélviszonyokon, mert nem szabad másodpercenként 2 méternél erősenn hátszélben elérnie a szintet. Én úgy vélem, ez az olimpiai hajó már elúszott” – vélekedik Virgil Preda a sportoló edzője.

Nyisztornak sikerült
Cornelia Deiac azonban reménykedik. Ott lebeg előtte Nyisztor Sándor párbajtőröző sikere, aki a 2004-es athéni olimpiára az utolsó kvalifikációs versenyen vívta ki a részvételi jogát. A Körös SK színeiben induló vívó megnyerte a Belgiumban megrendezett selejtezőtornát, így döntőbeli ellenfelével, a svájci Marcel Fischerrel megszerezte a még szabad két olimpiai kvótát. Az már más kérdés, hogy Fischer végül az olimpiai aranyérmet is hazavitte, míg a váradi vívó a legjobb harminckettő között búcsúzott az athéni versenyen.

Váradiak Londonban
Egyéniben a cselgáncsozó Dan Fâşie biztosította eddig részvételét az idei ötkarikás játékokon. Rajta kívül a román vízilabda-válogatottba bekerülő váradi játékosok mondhatják majd el magukról, hogy résztvevői voltak a világ legrangosabb sportversenyének. Kovács István szövetségi kapitány keretének biztos tagja Kádár Kálmán, Nicolae Diaconu, Mihnea Chioveanu, Alexandru Ghiban és Andrei Buşilă, de a felkészülésen részt vesz a váradi bajnokcsapat, a VSK-Digi két fiatal tehetsége, Andrei Creţu és Alex Popoviciu is, bár kettőjük beválogatására igen kevés az esély.

Hajdu Attila