Várünnep Nagyváradon

Tizenkettedik alkalommal népesítik be a nagyváradi várat a középkor hangulatát megidéző fellépők, népi mesterek és mutatványosok. A várnapok három napja alatt lesz íjászverseny, régi zene, lovasbemutató, várséta és jelmezes felvonulás is.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A július 6-ától 8-áig tartó háromnapos rendezvény költségére a megyeszékhely önkormányzata még tavaly sikeresen pályázott az idegenforgalmi regionális operatív programban, és két várünnep finanszírozására nyert el összesen megközelítőleg 632 ezer lejt. Ezt a hazai szaktárca közel százezer lejjel egészítette ki, a helyi költségvetésből pedig 74 ezer lejjel járultak hozzá a tavalyi és az idei rendezvény megszervezéséhez. A helyszín a vársáncnak a nagypiac mögötti területe, de a belváros sem marad ki a látványosságból: pénteken délután 5-től, szombaton és vasárnap 3 órakor korhű jelmezesek vonulnak a Körös Áruháztól a korzón át a várba.
A várünnep minden napján lesz íjászverseny is a Vár Kupáért: pénteken 12-től, szombaton 10-től, vasárnap pedig már reggel 9-től be lehet nevezni, de délutánonként is lesz megmérettetés (pénteken 16, szombaton és vasárnap 14 órától 19 óráig). Kézműves-foglalkozásokba nyerhetnek betekintést az érdeklődők naponta 14–19 óra között, vártúrára viszik a látogatókat 12-től és 15 órától, szombaton 10-kor nyílik kiállítás középkori ruhákból és zászlókból. Szombaton és vasárnap délután 5-től a multifunkcionális teremben vetített képes „nyílt órán” mutatják be a város épített örökségét, ugyanakkor lovasbemutatót is tartanak.
Pénteken este 7-től egymást követi majd a színpadon a Norris, a Sanctuar, a Reverse Nation és a Celelalte Cuvinte. A középkori hangulatot segít megidézni másnap a Bordó Sárkány Régizene Rend, amely többször is fellép: délben, 18 órakor egyórás koncerttel, majd a Víg özvegy előadás után 20 órától tűzzsonglőrökkel kiegészülve és vasárnap délben is. A szombati folklóresten 21 órától közreműködik a Bihorul együttes és az Emeric Imre Band. Vasárnap este a Poiana dragonilor című előadást láthatja a közönség 19 órától, majd 20 órától Alexandrina Chelu, az Ad Hoc és a Compact ad koncertet.