Visszaláposítási tervek Biharfélegyházán

Biharfélegyháza község és Pocsaj nagyközség önkormányzatának vezetői közös európai uniós projektjük megvalósításairól számoltak be egy Biharfélegyházán megtartott sajtótájékoztatón.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Határ menti együttműködési projekt zárult a május eleji sajtótájékoztatóval a Bihar megyei Biharfélegyháza és a Hajdú-Bihar megyei Pocsaj közös lebonyolításában.. A tizenhat hónapos projekt célja azon tervek és tanulmányok elkészítése volt, melyek révén a két település egykori lápvidékeinek visszaállítási módszertanát mérheti fel a két önkormányzat. A projekt célja a tájegységi jellegzetességek visszaállítása, mivel ez a térség régebben lápvidék volt, de a kommunizmus időszakában az akkori mezőgazdasági irányelveknek megfelelően lecsapolták azt.
A 2007–2013 Románia–Magyarország Határ Menti Együttműködési Program keretében 128 000 euró támogatásban részesültek az önkormányzatok a szakértői dokumentációk kidolgozására.
Pocsaj elöljárója, Kecskés Gyula értékelésében kifejtette, gondot jelent számukra, hogy a magyarországi oldalon lecsapolt területek egy részét mezőgazdasági célra hasznosítják, ezért egyelőre bizonytalan ezek megszerzésének módja, de dolgoznak az ügyön, hiszen a projekt sikeréhez ez elengedhetetlen. Biharfélegyháza polgármestere, Kelemen Zoltán elmondása szerint Félegyházán szerencsére nincs ezzel gond, a szükséges területekhez hozzá tud férni az önkormányzat.
A projekt idegenforgalmi hasznosíthatóságáról Mocok Gergő, a magyarországi kivitelező bemutatójában tájékoztatta a jelenlévőket. Túraútvonalak, megfigyelőállások kialakításával lehetőség lesz arra, hogy a turisták látogathassák ezt a vidéket, illetve „testközelben” megismerhessék a terület sajátos állat- és növényvilágát. A szakértő szerint évekbe, sőt akár egy évtizedbe is beletelhet, amíg újra kialakul a lápos vidék.
A tervek romániai kivitelezőjének képviselője, Balajti Róbert szerint zsilipkapukat kell majd építeni, hogy szabályozni tudják a vizet, ezt követően mintegy harminc növény- és tizenöt állatfajt kell visszatelepíteni, és végezetül nagy hangsúlyt kell fektetniük a turizmusra is, mivel a projekt egyszerre környezetvédelmi és turisztikai beruházás.

Zsidó Erika