Tisztújítás és parlamenti választás előtt az RMDSZ

Nehéz négy évet zártunk, de ez idő alatt is sikerült fejlesztenünk – jelentette ki többek között Kiss Sándor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség megyei szervezetének elnöke a megyei választmány múlt hétvégi ülésén az önkormányzati választást elemezve.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

„Tudtuk, hogy megpróbálják a magyarságot szétszakítani, volt rá példa négy és nyolc éve is, most volt rá pénz, média, képzés, volt erre sajnos megtévesztett magyar, és be kell ismerni, voltak hibáink is” – fogalmazott Kiss Sándor, aki elmondta: nem számítottak arra, hogy a hatalomra jutott Szociál–Liberális Szövetség nem tartja be maradéktalanul a 2012–2016-ra megkötött megállapodást, és Nagyváradon nem maradt meg a magyar alpolgármester.
A megyei elnök röviden szólt az Erdélyi Magyar Néppárt negatív kampányáról, majd leszögezte: ahol szükséges, meg kell ejteni a tisztújítást. Rögtön bizalmi szavazást is kért maga ellen, mivel ő tárgyalt az SZLSZ-szel, és csak ennyit tudott elérni. Biró Rozália, a Szövetség nagyváradi szervezetének elnöke kifejtette: a megyeszékhely újraválasztott liberális polgármestere annak ellenére rúgta fel a protokollumot, hogy az SZLSZ két társelnöke, Victor Ponta és Crin Antonescu is amellett foglalt állást. A jelenlévők egyébként egyhangúlag bizalmat szavaztak a megyei elnöknek.
Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök kiemelte: a magyar szavazatok 90 százalékát az RMDSZ kapta annak ellenére, hogy a két kisebb magyar párt a választási küszöb alá akarta kényszeríteni. „A felelőtlen politizálásnak véget kell vetni” – szögezte le Szabó. Az ügyvezető elnök végül ismertette a Szövetségi Állandó Tanács határozatait a parlamenti választások előkészítéséről és az előválasztásokról. A megyei jelölő gyűlést október 5-ére tervezik, a küldöttgyűlésen 270 fő a körzetetek, 50-pedig a Bihar Megyei Területi Ifjúsági Egyeztető Tanács képviseletében vesz részt, és 18 új, kis helyi szervezet (például Gyanta, Nagyürögd, Érábrány) is mandátumot kap.