Távol az urnáktól és a demokráciától

Gyáva népnek nincs hazája – tartja egy régi mondás. Gyáva elnöknek viszont megmaradt a hatalma – derült ki a múlt vasárnapi népszavazáson.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Nem volt érvényes a referendum, a 46 százalékot meghaladó részvételi arány nem elég dűlőre vinni az államelnök sorsát. A következmények szempontjából mellékes, hogy csaknem hét és fél millió román állampolgár fehéren-feketén kinyilvánította azt a szándékát, hogy Traian Băsescunak mennie kell. Ő marad. Vagyis visszatér a Cotroceni palotába.
Szánalmas, hogy Nyugat-Európai vezető politikusok azt az embert aposztrofálták a romániai demokrácia utolsó védőbástyájaként, aki hatalmának megtartása érdekében arra buzdította az állam polgárait, ne éljenek szavazati jogukkal, ne nyilvánítsanak véleményt a demokrácia egyik alapintézményét jelentő népszavazáson, sőt ő maga sem voksolt. Sosem tudjuk meg, valójában mennyien akarják őt továbbra is az elnöki tisztségben látni, hiszen éppen a felfüggesztett elnök szólította fel őket távolmaradásra. Szövetségest is talált ehhez, a magyar kormányfőt, aki az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökéhez hasonlóan bizonyára elfelejtette Băsescu budapesti kijelentését: Székelyföldön soha nem lesz autonómia. Nem lepne meg, ha visszaköltözése után a román államelnök első útja a Székelyföldre vezetne, hogy megköszönje a baráti gesztust a távolmaradóknak…
Három éve épp hogy megnyerte az elnökválasztást Băsescu, most hát nem merte megkockáztatni, hogy kiderüljön, elfogytak a hívei. Szánalmas győzelem. És szánalmas az a kormánytöbbség is, amely átgondolatlanul, kapkodva, a hatalomszerzéstől elvakultan kénye-kedve szerint módosítgat törvényeket, cserélget tisztségviselőket, s reméli, a zűrzavarban nem tűnnek fel a törvénytelenségek. Készülhetünk a két tábor fairnek egyáltalán nem mondható háborújának folytatására.

Máté Zsófia

Képszöveg: Crin Antonescu és Victor Ponta más megyékből hozatott tömeg előtt kampányoltak Nagyváradon is az államfő menesztéséért