Színes szalacsi falunapok

A múlt hétvégén tizenhatodik alkalommal megrendezett szalacsi falunapok az elmúlt évekhez hasonlóan színes és változatos programokkal várták a szórakozni vágyókat. A háromnapos rendezvény a katolikus templombúcsúhoz kapcsolódott.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A tingli-tangli, a kínai tucatketyeréket kínáló árusok mellett értéket is felvonultattak. Nem hiányoztak a vásárfiának valók közül a cserépedények, fatányérok; vattacukrot haraphattak a maszatos orrú gyerekek, tükrös mézeskalácsszív csalogatta az arra járókat. Népi tárgyakat bemutató kiállítást is szerveztek, könyvbemutatóra kerítettek sort. A vasárnapi templomi együttlétnek az időjárás is kedvezett, az istenháza zsúfolásig megtelt, sokan a szabadban, lócákon ülve követték nyomon a benti történéseket. Duma Ferenc kanonok-esperes többéves szalacsi szolgálat után megválik a gyülekezettől, szeptember elsejétől a székelyhídi hívek pásztorlására nyert megbízatást.
Horváth Béla nemrég megválasztott polgármesterrel szemben fiatal korát hozták fel érvként az aggályoskodók. Az elöljáró e közösségi eseménysor kapcsán is bizonyítani látszik rátermettségét, hiszen az idősebb nemzedék szájíze szerint is tudott „gondolkodni”, megfelelni az elvárásoknak.
Vasárnap délelőttre az elszármazott szalacsiak találkozóját hívták össze a helyi művelődési házba. A faluban egykoron felnőtté cseperedettek, a még meglévő gyökerek őrzői örömmel köszöntötték egymást, a terített asztaloknál évtizedek elorozta emlékeket elevenítettek fel. Horváth Béla köszöntötte a vendégeket, majd Nagy Béla Élesden letelepedett egykori szalacsiként a faluhoz kötődő két egyházi személyiségről, Perpék János római katolikus kanonokról és Balaskó Nándor református lelkipásztorról értekezett.

D. Mészáros Elek