Hol fürdőzhetnek a margittaiak?

Margittán két termálvizes strand működik, egyik a már régebben megnyitott Termal Strand, amely később magánkézbe került, a másik pedig a szabadidőközpont területén megépült új létesítmény, amely önkormányzati tulajdonban van. Vizük gyógyminősége azonos, hiszen ugyanabból a forrásból származik.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az új strand többszöri halasztás után nyílt meg. Eleinte próbaképpen ingyen látogathatták a fürdőzni vágyók, később aztán minden ünnepi felhajtás és szalagvágás nélkül használatba adták. Ettől kezdve fizetős lett, felnőtteknek napi 10, nyugdíjasoknak 5 lejbe kerül a lubickolás. A nyitvatartási idő naponta 8–22 óra. Mindkét medence fel van töltva, a víz tisztasága megfelel a követelményeknek, mivel feszített víztükrű, öntisztító rendszerrel működnek. Rendszeresen leengedik a vizet, fertőtlenítik a medencét, majd újratöltik. A zuhanyzók és öltözők szintén rendben vannak. A nyugágyakat, napernyőket ingyen lehet igénybe venni. Mégis aránylag kevés a strandoló, ugyanis a létesítmény nem kapott elegendő reklámot. Sok helybeli sem tudja, hol van, hát még a máshonnan érkezők. Sehol a városban nem igazít útba jelzőtábla, és eddig az odavezető út is rossz volt. A másik ok pedig az, hogy aránylag kevés a strandon az árnyékos hely, és nincsenek szolgáltatások. Egyelőre étel-ital nem kapható a strand területén.
Érdeklődésemre Bános István adminisztrátor biztató hírekkel szolgált. Azt mondta, napok kérdése, hogy megnyíljon az első ABC, ahol ételt, üdítőitalt és hirtelensülteket lehet majd vásárolni. Kutat fúrnak, melynek vizéből locsolják majd a pázsitot. Ősszel új fákat ültetnek. A tervek között szerepel az is, hogy az egyik medencét hideg vizessé alakítják az úszni kívánók számára. Parkolóhely van bőven, és állandó egészségügyi felügyeletet tartanak. Az egyik bekötőutat leaszfaltozták a Jókai Mór utcáig, így innen már aszfaltúton, pormentesen közelíthető meg a szabadidőközpont. Ezen kívül a Progresului utcán lehet még a strandhoz jutni, melynek a bekötő szakaszát szintén leaszfaltozták, de maga az utca még köves. Ezért érdemes az előbbi irányból megközelíteni. Megrendelték a jelzőtáblákat, melyeket a város bejáratainál és a fontosabb csomópontoknál helyeznek el. Újabb szolgáltatókat várnak a szabadidőközpont területére, akik javítják majd a komfortérzetet. Az már biztos, hogy ősszel megnyílik a diszkó, ami sok fiatalt fog majd odacsábítani.
A régi strand az idén a megszokottnál később nyitott, mivel felújításba kezdtek, és csak az épületeket fejezték be. A nagyobbik medence jelenleg nem használható, ezért a kisebbiket kettéosztották. Nincs öntisztító rendszerük, ezért a víz tisztasága megkérdőjelezhető, bár meghatározott időszakonként cserélik. Pozitívum, hogy sokkal több itt az árnyék, és faházak is vannak, ahol vendégeket szállásolhatnak el. A hotel közelsége szintén az ő malmukra hajtja a vizet. A szállóvendégeknek építettek egy új öntisztítós medencét, melynek befogadóképessége limitált. Nyitvatartási idejük naponta 9–20 óra, szállóvendégek esetében ez az időkorlát nem érvényes. Felnőttek napi 8, nyugdíjasok 6, gyerekek 5 lejért fürdőzhetnek. Megközelíthető a Garoafei utca felől.

Szőke Ferenc