Gépek őszintesége, avagy affér egy pénzautomatával

Poros, érmelléki vasárnap délután. Széles, ásító utcákon csatangol a perzselő kánikula. A legtöbben lefüggönyözött lakásaikban igyekeznek átvészelni a forróságot.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Látszatra minden békés Érmihályfalva központjában, még a kóbor kutyák is eloldalogtak az aszfaltgőzölgés elől. Bár leterhelt az emberi szervezet, de az agy azért dolgozik, holnap ismét egy új hét veszi kezdetét. Kenyér és egyéb effajta „nyalánkság” kell az asztalra, számlákat is fizetni kell.
Ezek a gondolatok ketyegnek bennem, hát meg is állok az egyik bankautomatánál, lehívandó a számlámon még meglévő maradékot. A begőzölt technika elnyeli virtuális vagyonom egyetlen tárgyi bizonyítékát, majd piros betűs őszinteség tör rá (ki gondolná egy gépről), beismeri, hogy „hardverhiba” lépett fel. Hiába a billentyűcsapkodás, a banki „partner” hajthatatlan. Kétségbeesésemben a bejárat melletti csengőre akaszkodom, mire felpörgött temperamentumon kontrasztjaként csapzott hajú, álom-kómás biztonsági slattyog elő, hogy közölje: hétfő reggelig ne zavarjam, ő sem zavar senkit, így van ez rendjén, másnap majd a kártya is előkerül. Nem érdemes pánikolni, ilyen nagy melegben amúgy is veszélyes a magas vérnyomás.
Hétfőn reggel már mosolyogva fogad az ügyintéző, nevemen nevez. Hát ezzel az egyoldalú ismeretséggel majdnem lefegyverez, csak nem vagyok eldobandó firkász. Mielőtt önelégültségem tengerén való ringatózásomba végleg belefeledkeznék, belém nyilall a gondolat: hátha csak a biztonsági kamera alapján azonosított?
Visszakapom a kártyát, a pénzem sem nyúlták le. De mi történt volna, ha mindez az ország másik végén történik velem, egy hosszú hétvégén pénz nélkül, éhesen, szállás híján mihez kezdtem volna? A választ széttárt karokkal és némi fejcsóválással adják a tudtomra.
Végkövetkeztetés: úgy látszik a pénzautomatának van lelkiismerete, beismerte, hogy ő a hibás. Eközben a bankár számít, számol, ridegen kalkulál, akár egy gép.

U.I. Azért mégis köszönet a Transilvania Bank érmihályfalvi fiókjának, hisz e kis malőr idejére elmúlt a hőérzetem, megfeledkeztem a kínzó kánikuláról. Teljesen lefagytam.

D. Mészáros Elek