Fábiánsebestyénben helytállt a hazai válogatott

Az év legfontosabb kettesfogathajtó eseményének adott otthont a magyarországi Fábiánsebestyén augusztus utolsó hétvégéjén. Itt rendezték meg a Duna–Alpesi Kupa néven ismert, nem hivatalos Európa-bajnokságot, amelynek Bihar megyei résztvevője is volt.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A versenyen eredetileg azok a lovasok mérték össze tudásukat, akik valamelyik dunai vagy alpesi ország állampolgárai voltak. Később ez tágabb értelmet nyert, és ebből alakult ki a világbajnokság. A kupa ennek ellenére megőrizte régi fényét, és kétévente ezért mérkőznek meg az európai fogathajtók. Magyarországon először rendezték meg ezt versenyt. Legutóbb Svájc adott otthont a megmérettetésnek, majd Szlovákia következett volna, de két éve visszalépett a házigazdai teendőktől. Magyarország régóta készült otthont adni e rangos versenynek, annál is inkább, mivel az egykor aranykorát élő lovassport az utóbbi időkben veszített csillogásából (a svájci versenyen a Rákóczi Gergő, Pál Attila, Bodó Zoltán összetételű romániai csapat jóval megelőzte). Mivel az évadzáró izsáki verseny az idén elmarad, a magyar bajnokság utolsó, bajnokavató fordulóját is itt rendezték meg ugyanazon a hétvégén. Így közel 50 fogat állt rajthoz a magyar és az európai élvonalból.
A balesetektől sem mentes verseny végül is meghozta a rég várt magyar sikert: a házigazda ország csapatban győzött, egyéniben pedig Lázár Vilmos szerezte meg az aranyérmet. A Bajkó Tibor, Kádár Barna és Rákóczi Gergő alkotta román válogatott az ötödik helyen végzett. Egyéniben Rákóczi Gergő érköbölkúti versenyző az első napon a bemutató, álló bírálat versenyszámában a harmadik, díjhajtásban pedig a nyolcadik helyen végzett.
A maratonhajtásban elkerülte a szerencse a romániai válogatott tagjait. A 42 fokos hőség megviselte a lovakat, ami még nem lett volna végzetes, de Rákóczi segédhajtója a hatodik akadályban leesett a fogatról, Bajkó Tibor segédhajtója meg a hetedik akadály vizesárkánál perdült le. Az így kapott büntetőpontokat már nem tudták ledolgozni a versenyzők, így a jó időeredmények ellenére is csak a középmezőnyben végeztek. Ezek után a csapatban elért 5. hely is dicséretes.
A Román Nemzeti Bajnokság döntője van még hátra a 2012-es fogathajtó évadban. A bajnokságon pillanatnyilag Rákóczi Gergő áll az élen, hiszen eddig minden fordulót megnyert. A döntőre Marosvásárhelyen kerül sor szeptember 14. és 16. között.
Újdonságnak számít, hogy az idei Európa-bajnokságon részt vevő hazai versenyzőket többen is támogatták erkölcsileg és anyagilag is. A Rákóczi-csapat ezúton is szeretne köszönetet mondani annak a lelkes, közel száz szurkolónak, akik Fábiánsebestyénbe elkísérték őket, végigizgulták a versenyt, és lelkesítették a versenyzőket, valamint Kiss Sándornak, a megyei tanács alelnökének, a székelyhídi helyi tanácsnak és a Marconst vállalatnak az anyagi támogatásért.

Raţiu Rozália