Szórványfórum a sebes-körös-völgyi összefogásért

Az RMDSZ Bihar megyei és örvéndi szervezete regionális fórumra hívta össze az érdekvédelmi szövetség sebes-körös-völgyi körzeti szervezeteinek képviselőit.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az örvéndi kultúrházban találkozhattak Sorbán Levente alsólugasi polgármesterrel, Grim Andrással, a szövetség szórványért felelős ügyvezető alelnökével és Kéry Hajnal megyei főtanfelügyelő-helyettessel.
Sorbán Levente üdvözölte a megjelenteket, és hangsúlyozta a regionális együttműködés fontosságát a hatékony érdekképviselet érdekében. Ismertette az RMDSZ megyei szervezete által újraindított szórványprogramot, amelynek gerincét a regionális fórumok képviselik. A Sebes Körös-völgyében, Dél-Biharban és a Belényesi-medencében szórványban élő magyar közösségek, RMDSZ-körzetek munkáját akarják ezek segítségével összehangolni. A régiókban tapasztalt közös és sajátos gondok megoldását is keresik a fórumokon.
A megyei ügyvezető alelnök felvetette, hogy létre kellene hozni egy díjat, amivel azok munkáját ismernék el, akik hosszú éveken keresztül szolgálták a térség magyarságának ügyét (ilyen a Belényesi-medencében a Zsiskú János-díj). A fórumon felmerült, hogy a Sebes-Körös völgyében is szervezzék meg a régió napjait, lehetőleg a térség összes magyar közösségek bevonásával. Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes beszámolt a szórványképviselet egyik sikeréről, mégpedig arról, hogy Mezőtelkiben ismét van magyar nyelvű oktatás.