Keresték a hőforrás vizét

Környezetvédők lármázták fel a sajtót hónapokkal ezelőtt amiatt, hogy vészesen süllyedt a püspökfürdői termálvizű tavacska szintje, veszélybe került a hévízi tündérrózsa Európában egyedülálló természetes élőhelye.

A hírverés nyomán a kormánybiztos vegyes bizottságot alakított, amelyben minden érintett hatóság képviseltette magát, és augusztus közepétől 161 portán ellenőriztek. További 40 helyen hiába kopogtattak. Az eredményről Claudiu Pop prefektus a bizottsági tagok jelenlétében a múlt héten tájékoztatta a sajtót.
A Környezetvédelmi Ügynökség, az Altalajkincsek Országos Hatósága, a Környezetőrség, a Körösvidéki Múzeum, a váradszentmártoni és a nagyváradi polgármesteri hivatal, a rendőrség és a prefektúra emberei elsősorban a vendéglátó egységeket és az úszómedencés magánházakat keresték fel, hogy kiderítsék, termálvizet használnak-e, s ha igen, van-e rá engedélyük. A termálvíz ugyanis altalajkincs, ágy az állam tulajdona, felhasználása megszabott paramétereken belül, szigorú engedélyhez kötött. A rendszerváltás után gombamód szaporodó félixfürdői hotelek, panziók és villák tulajdonosai ezt némelykor „elfelejtették”. A mostani vizsgálat azonban mindössze hat olyan fúrást talált, amelyre nem volt jóváhagyás. Egyet már be is tömtek, a többinek szeptember 20-áig adtak haladékot. Pop hozzátette, pereskedésre is számítani lehet, ha a tulaj olyan szakvéleményt mutat be, ami szerint a medencéjében nem a hőforrás vize ringatózik.
A tündérrózsás tavacskánál is találtak szivárgást, ezt a Körösök Vízügyi Igazgatósága megfékezte. Egyes vízügyi szakemberek szerint a hosszan tartó aszály miatt is csökkent a vízszint. A környezetvédők kilátásba helyezték a termálvíz-fogyasztás korlátozását is, ha nem jön helyre a tavacska.