Meccsnél többet, támogatást nyertek

Az átkosban, annak minden rossz vonatkozása mellett virult a sportélet. Szinte minden faluban volt ilyen-olyan bajnokságban szereplő focicsapat.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A rendszerváltás után aztán dominószerűen dőltek össze, szűntek meg az egyesületek. Az Érmelléken alig egy-két településen rúgják még a bőrt, a televízió, a számítógép nemcsak az egészséges életmódot szorította ki, hanem az emberi-közösségi kapcsolatok is elsilányultak. Éppen ezért a RMDSZ Bihar megyei szervezetének vezetősége készségesen támogat minden olyan kezdeményezést, amely a vidéki sportélet talpra állítására irányul.
A támogatás egyik formájaként a Szövetség megyei „válogatottja” figyelemfelkelő szándékkal barátságos mérkőzést vívott az idén megalakult, a megyei bajnokság másodosztályában játszó Hegyközszentmiklósi Toldy FC-vel az utóbbi meghívásának eleget téve. A megyei szervezet csapatában pályára lépett többek között Cseke Attila szenátor, Szabó Ödön ügyvezető elnök, az ügyvezető alelnökök sora: Szabó József (helyi szervezetekért felelős), Botházy Nándor (sportügyekért felelős) és a szórványügyekkel megbízott Grim András.
A hajdan volt szentmiklósi sportpálya állapota siralmas, szó szerint libalegelő. Csak a két háló nélküli kézilabdakapu árulkodik arról, hogy sportpályán járunk, a pályavonalakat is sebtében húzták meg mészporral. A meccs közepén a nézők száma több százzal gyarapodott: egy juhász nem zavartatta magát, a pályaszélre terelte a nyájat. A jelen lévő Béres Csaba polgármester maga is meggyőződhetett a lakosság panaszának jogosságáról. Remélhetőleg mostantól igyekezni fog „karámon belül” tartani az önkényesen legeltető gazdát.
A körülmények láttán nagy bátorság kellett a futballklub beindításához. A felszerelésük szegényes; mások által levetett, használt mezben lépnek pályára, mindenki a saját cipőjében játszik. Az edzéseket és az otthoni mérkőzéseket Székelyhídon játsszák, Béres polgármester jóvoltából eddig az utaztatásukat sikerült megoldaniuk. A helyi református tiszteletes, Árus László Csongor és a presbitérium is hozzájárult a csapatindításhoz az egyházi tulajdonban lévő termálstrand bevételéből. Mocsár László helyi tanácsos is szívén viseli a csapat sorsát, legfontosabbnak a pályaépítést tartja, legelőször a területet kell bekeríteniük. A csapat ügyeinek fő intézője Kaszoni Sándor, az edzői feladatokat pedig Ványa László vállalta el.
Annak ellenére, hogy barátságos, sőt csapattámogató mérkőzésről volt szó, a játékosok komolyan vették a meccset. A rutinosnak számító vendégcsapat 4–2 arányban alulmaradt a helyiekkel szemben. A szentmiklósiak közül Istvándi Gábor és Csornai Csaba egy-egy alkalommal, míg Rácz Barna kétszer talált az ellenfél kapujába. Az RMDSZ-csapat góljait Szabó Krisztián és Botházy Nándor szerezte. A szentmiklósi gárdának teljes mezfelszerelést ajánlott fel a megyei RMDSZ. A játékosok, akik magukra ölthetik az új mezeket: Kaszoni Sándor, Istvándi Gábor, Csornai Csaba, Makkai Attila, Egeresi Norbert, Molnár Levente, Horváth Levente, Erdei Mátyás, Herman János, Rácz Barna, Schek Csaba, Adonyi Richárd, Oláh Róbert, Juhász György.

D. Mészáros Elek