Újraindult a kalákamozgalom

Idén tavasszal azzal a szándékkal indították útjára a kalákamozgalmat, hogy ősszel folytassák azt, mondta Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Gondolkodni sokan tudnak a közösségért, de cselekedni kevesebben, a hagyományra épülő kalákamozgalom éppen a cselekvést állította a középpontba. Közmunkát végeztek a résztvevők, a közösségért tettek a kalákázók úgy, hogy abból semmilyen egyéni hasznuk nem származott. Tavasszal 70 településen közel kétezer ember dolgozott, Nagyváradon is kalákáztak, például az Ady Endre mellszobrát körülvevő hiányos kerítést pótolták ki és festették zöldre. Nagyváradon összesen 11 kalákát tartottak, tette hozzá Biró Rozália, aki szintén jelen volt a sajtótájékoztatón. A kalákamozgalom kezdeteiről egyébként könyv is megjelent.
Szeptember 15-én három településen, Gyantán (fahidat javítottak), Várasfenesen (a közösségi ház tavasszal megkezdett építését folytatták) és Szalacson (az óvodát és udvarát tették rendbe) kezdődött el az önkéntes munka. Ebben a hónapban Berettyószéplakon, Szentjobbon, Árpádon, Biharon, Hegyközszentmiklóson és Paptamásiban is közös önkéntes munkára várják a helybelieket. Eddig 40 település jelezte, hogy csatlakozna, mondta Borsi Lóránt, a Tulipán Kaláka Egyesület vezetője. Újabb települések is bekapcsolódnak a mozgalomba, például Gyanta mellett Ant, Oláhszentmiklós és Hegyközkovácsi. A jelentkezőket még várják a 0747/508-925-ös telefonszámon, illetve a borsi.lorant@gmail.com e-malcímen.