Szentmiklóson egész évben strandszezon van

Végére értünk az idei strandszezonnak. A nyáron hűvöst nyújtó fák leveleit dobálja a szél, kerítések rácsai között hűst lehelnek a reggelek. Ezzel szemben Hegyközszentmiklóson dacolnak az ősszel, a strandmedence peremén gőzfelhő hömpölyög, többen is lubickolnak a termálvízben.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A nyári dömping azért már alábbhagyott, a sátorlakók felszedték vackaikat, de kempingszobák továbbra is bérelhetők. A református egyház tulajdonában lévő létesítmény különösen kedvelt fürdőhelye az Érmelléknek, ide nemcsak a környező településekről, de az ország távoli pontjairól és Magyarországról is érkeznek látogatók.
Még a hetvenes évek kezdetén, a kőolaj utáni nagy kutakodások idején leltek rá a közel hetven fokos gyógyvízre. Mert gyógyvíz ez a javából, reumatikus betegségek kezelése mellett az idegrendszerre is jótékony hatást fejt ki, női betegségekre is javallott. Emellett ivókúraként különböző belső szervi megbetegedésekre alkalmazható.
A strandot két évtizeden át a helyi termelőszövetkezet üzemeltette, majd 1991-től úgy döntöttek, hogy a református egyház tulajdonába kerüljön, amely leginkább biztosíthatja a közösségi érték óvósát. Hosszú éveken át a fürdőhely könyvelése veszteségeket mutatott, így látványos fejlesztésekre nem futotta. Árus László Csongor református lelkipásztor a gyülekezetbe kerülését követően komoly beruházásokat eszközölt a kempinghelyen. A jó üzleti érzékű papnak sikerült növelnie a bevételeket, legalábbis ezt mutatják az utóbbi évek fejlesztései. Mert, mint mondta, minden újítás a bevételből valósult meg. Emellett a fürdőjegyek árából többek között a templom orgonájának renoválására is futotta, valamint a nemrég megalakult helyi focicsapatot is szponzorálták.
Mostanra egy gyerekmedencét is kiépítettek, háromágyas, televízióval felszerelt szobákkal várják a pihenni vágyókat. Emellett három- és négyágyas lakókocsikban is adnak szállást. Aki saját sátorral érkezik, azt is szívesen fogadják. Igen fontos, hogy a szabad tűz használata engedélyezett, de kívánság szerint meleg ételt is felszolgálnak.
A kezdetekre visszaemlékezve Árus elmondta, hogy eleinte a fürdés előtti és utáni hideg vizes zuhanyra nem volt mód, szinte kopasztó vízben öblítkeztek a fürdőzők. Ma már a medence vizének hőmérsékletét is harmincöt Celsius-fok körülire mérsékelték. Hegyközszentmiklóson amellett, hogy csendes, nyugodt környezetben lehet pihenni, a vendéglátók megoldották a világgal való kapcsolattartást is. A fedett teraszon plazmatévé ontja a híreket, valamint ingyen wifi-használat is kijár a fürdőzőknek.
A menedzser lelkipásztor megelégedéssel nyugtázta, hogy az idei bevétel kiemelkedően jó volt, mintegy tízezer látogatót regisztráltak eddig. Azért eddig, mert 2011-től égész évben nyitva tartanak. Árus örömmel újságolta azt is, hogy az Országos Balneológiai Intézet ásványvíz besorolást adott a termálvizüknek mint lúgos, bikarbonátos, hipotóniás hévíznek. Kedvezményeket kínálnak szervezett csoportoknak, a gyermekek étkezése szintén kevesebbe kerül. Ezért is igen népszerű a szentmiklósi strand, amely már több egyházi jellegű tábornak adott otthont, de alkotótábort is tartottak már náluk.
További tervei is vannak még a tiszteletesnek, szeretne egy újabb medencét és szaunát létrehozni. Nem titkolt vágya, hogy a strandon egy gyógykezelő központot alakítsanak ki. Terjeszkedési lehetőségeik adottak, hisz a strand szomszédságában további földterületet vásároltak.

Érmelléki Elek