Csatornázási tervek Érsemjénben

Érsemjénben még jóformán be sem fejeznek egy beruházást, már egy másik van a láthatáron. Olyan is előfordult az évek, évtizedek során, hogy egy időben több szálon is folyt a településfejlesztés. A közelmúltban a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengerújfaluban megtartott projektindító találkozóról kaptuk a hírt.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében Csengerújfalu és Érsemjén közösen 180 ezer eurót nyert szennyvízhálózat tervezésére. A találkozón a romániai részről Balazsi József érsemjéni polgármester vett részt, Zsiga Mihály vendéglátó elöljáróként volt jelen. A megnyert összegből Érsemjénnek 121 ezer euró jár, míg Csengerújfalunak 59 ezer euróból kell a terveket elkészíttetnie, az engedélyeket beszereznie.
A semjéni beruházás a községközpont mellett Érkenéz és Érselénd falvakat is magába foglalja, valamint egy szennyvíztisztító telep kiépítéséről is szól. Itt összesen 44 kilométer hosszúságú lesz a szennyvízcsatorna, a magyar oldalon pedig 12 kilométer. Balazsi József elmondta, hogy először testvértelepülésükkel, Bagamérral tervezték a közös pályázást, de az anyagi nehézségeire hivatkozva visszalépett. Csengerújfalunak viszont jól jött az együttműködés, hiszen esőzések idején a lennebb fekvő lakóházakat veszélyezteti a víz. A magyar oldalon ez év végéig elkészülnek a szennyvíztisztító teleppel, ami további 216 millió forintba kerül.
A pályázat lefutási ideje jövő év februárjában zárul, aztán következik a kivitelezési procedúra. A munkálatok beindítását szintén HU–RO pályázat révén látja lehetségesnek Balazsi. Az, hogy marad-e a mostani magyar partner, vagy más települést keresnek-e majd, még nem tudja az elöljáró. A HU–RO pályázatok pozitívuma a rugalmasság, viszont nagy nehézséget jelent az önkormányzatoknak, hogy ezek a programok utófinanszírozással működnek – vélekedett a semjéni polgármester.

Érmelléki Elek