Sok a kimaradó magyar diák

Megyénkben összesen 924 osztályban és óvodai csoportban folyik magyar tannyelvű oktatás. A tanévnyitó utáni helyzetképet KÉRY HAJNAL főtanfelügyelő-helyettes és BIRÓ ROZÁLIA, a váradi helyi tanács RMDSZ-es frakcióvezetője vázolta.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Megyei szinten a magyar oktatás aránya 21 százalék körüli, ellenben az idén ősszel iskolai keretek között elindított előkészítő osztályokat tekintve eléri a 25 százalékot. A 216 előkészítő osztálynak éppen az egynegyede, 54 magyar nyelvű. Az RMDSZ hathatós segítségével végül a váradi önkormányzat megkötötte az új bérleti szerződést az Ady-líceumra további öt évre, és a Szacsvay iskola megtarthatta a Stănişoarei utcai épületét. Befejeződött a Lorántffy Zsuzsanna Református Középiskola külső-belső felújítása, és a művészeti líceumban az idén is indulhatott magyar osztály elemiben és felsőbb szinten egyaránt – tudtuk meg Biró Rozáliától.
Az előkészítő osztályokat sikerült bebútorozni, a pedagógusoknak módszertani felkészítőt tartottak, közölte Kéry Hajnal. Azt is elmondta, hogy bővült az anyanyelvi oktatás lehetősége: Mezőtelkiben elemi osztály alakult, Nagyszalontán pedig a magyar iskola szakosztályokat is indított. A szakmai képzést adó IX. osztályok száma a megyében összesen 10. A váradi szakközépiskolákban és a Szent László Római Katolikus Iskolaközpontban, illetve Kágyán, Borson van még ilyen lehetőség.
Aggasztónak tartja viszont a főtanfelügyelő-helyettes, hogy a magyar IX. osztályokban közel kétszázzal kevesebb a diáklétszám, mint a VIII-at végzettek száma. A román tagozatra iratkozottak aránya ebből 15, az osztályismétlőké 5 százalékos, a zöme tehát abbahagyta a tanulást. A kimaradás miatt a szülőket felelősségre vonhatják, mivel a tankötelezettség X. osztályig tart. Az iskolaelhagyás miatt bírságra és a gyermeknevelési támogatás elveszítésére számíthat a szülő. Az idén 32 IX-es osztály indult 783 diákkal, nyolcadikba pedig 1147-en járnak.
Az új tanévet több új magyar pedagógiai segédeszközzel kezdhették Biharban. A Communitas Alapítvány jóvoltából történelemkönyveket, nyomtatott és elektronikus földrajzi atlaszokat kaptak ingyen.