A környezettudatos Fugyivásárhely

Fugyivásárhely Biharországban – az államhatár mindkét oldalán – egyedülállóként a környezettudatos energiafelhasználást pártoló létesítményre kért és kapott európai uniós támogatást.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Szemet gyönyörködtető rózsákkal pompázó, ápolt kert övezi Fugyivásárhelyen a községházát. Ez is jelzi, az elöljáróság törődik a környezettel. Hogy a környezet védelmét is komolyan veszi, azt az EU-s finanszírozást megnyert pályázatai bizonyítják. A közelmúltban kettőt ismertetett részletesebben a sajtóval Ioan Pop polgármester, Ioan Gligor alpolgármester, Florin Balint energetikai szaktanácsadó és Ciprian Barna, a Nagyvárad Metropolisz Övezet ügyvezető igazgatója. A megyeszékhelyet és 11 környező helyhatóságot tömörítő társulás segített ugyanis a Magyarország–Románia Határ Menti Fejlesztési Alaphoz benyújtott pályázatok megírásában. A magyarországi partner Berettyóújfalu, illetve Téglás község. Ez utóbbi megtalálásában pedig a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége segítette a fugyivásárhelyi önkormányzatot.
Meghaladja az 1,7 millió eurót a Business Energy munkacímet viselő projekt értéke, amiből Tégláson egy felújított, Fugyivásárhelyen pedig egy vadonatúj épületben „működés közben” fogják szemléltetni a megújuló energiaforrások és a környezetbarát technológiák mindennapos használatát. Fugyi részesedése 745 600 euró, kiadásainak 93 százalékát fedezi a vissza nem térítendő támogatás. A községháza mögötti, önkormányzati tulajdonban lévő, jelenleg kihasználatlan telken építik fel a többszintes, összesen közel 500 négyzetméter hasznos felületű központot környezetbarát technológiával, és amelyet úgy terveztek, hogy saját energiaszükségletét megtermelje (napkollektor, szélerőmű). Az épület konferenciaközpontként, bemutatóteremként és inkubátorházként működik majd, használói a környezettudatos energiafelhasználást fogják népszerűsíteni tanácsadással is. A 24 hónapos lefutású projekthez minden engedély megvan már, novemberben kezdődik a közbeszerzési eljárás a kivitelezésre, az első kapavágást tavasszal tehetik meg.
Az „energiaközpont” köré egy 2,4 hektáros parkot is álmodtak a fugyivásárhelyi elöljárók. A projekt elnyerte ugyan a Környezetvédelmi Alap támogatását, ám a kormányváltás miatt leállt ez az országos program. Nem várnak tovább, saját költségvetésből is megépítik a sportpályákkal, amfiteátrummal, tavacskával elképzelt közösségi teret, mert igénylik a fugyiak – jelentette ki az alpolgármester.
A másik határon átnyúló projekt értéke megközelíti a 3 millió eurót: a községre jutó 950 ezerből nyolc utcát aszfaltoznak le, saját költségvetésből pedig még egyet, így a településen minden utca aszfaltos lesz. Partnerüknél, Berettyóújfaluban két új utcát alakítanak ki. Az önkormányzati szakemberek kiemelték az EU-s támogatások fontosságát, hiszen például Fugyivásárhelynek az éves bevétele mindössze 5-600 ezer euró.

Máté Zsófia