Vándortárlattól az ökolábnyomig a jubileumi Hajdúhéten

Szeptember utolsó hetében immár a tizedik Hajdúhét változatos, színes programjaiból válogathatott Nagyszalonta magyar közössége. Minden korosztályú és ízlésű szórakozni vágyó találhatott kedvére való rendezvényt.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Kiállítások
Ezen a nyáron is összegyűltek Sarkad városában a képzőművészek, köztük a nagyszalontai Buzgó Sándor. Az alkotótáborban készült képekből összeállított vándortárlat Nagyszalontára, az Arany Palota galériájába is megérkezett. A Hajdúhét második napján, vasárnap helyi és sarkadi elöljárók nyitották meg a kiállítást, amely október 6-áig látható.
Óvodások és előkészítő osztályos kisdiákok munkáiból is kiállítás nyílt a Hajdúhéten az RMDSZ-székházban. A téma Nagyszalonta, a hajdúváros volt. A megnyitó ünnepségen a rajzokat Bagosi Imre Tibor képzőművész értékelte, majd az ifjú alkotók átvetták a részvételért járó okleveleket és ajándékokat. Ráadásként megtekinthették a nagyváradi Lilliput Társulat Csupa bohóc! című interaktív előadását.

Hajdúvárosi Esték
Böjte Csaba ferences szerzetes volt a meghívottja csütörtökön a Hajdúvárosi Esték rendezvénysorozat újabb epizódjának, az erdélyi magyarság XXI. századi kibontakozásának lehetőségeiről értekezett. A Magyar Házban összegyűlt hallgatóság Csaba testvér nemes gondolatait hallgatva feltöltődhetett a belőlük áradó szeretettel. Az atya a cselekvő szeretet fontosságára hívta fel a figyelmet; a találkozó kötetlen beszélgetéssel zárult.

Sportvetélkedők
A Hajdúhét első napján a sakkozók mérhették össze a tudásukat a Zilahy Lajos Művelődési Házban. Még soha nem volt annyi résztvevő, mint az idén: 62-en indultak a 7 fordulós, nyílt, svájci rendszerű rapidsakkversenyen. A mintegy 9 órás megmérettetésen a felnőtt kategóriában első lett a nagyváradi Ionel Luca, a junior kategóriában a legfeljebb 20 évesek között David Bogdan (Arad), a max. 12 éves korcsoportban Gergely Vogel Róbert (Arad), a max. 10 évesek között pedig Birtalan Csaba (Nagyvárad) győzött. A legjobb szalontai sakkozó Csabai Zoltán lett, a legjobb minősítést (ELO) elérő kategóriában pedig a verseny szervezője, Szabó Gábor győzött.
Általános iskolásoknak rendeztek elméleti és gyakorlati vetélkedőt a közlekedés szabályok ismeretéből hétfő délután az Arany János Elméleti Líceum udvarán. A szerdai sportnapon bicikliverseny, ügyességi próbák, tájékozódási futás, streetball, lábtenisz és számos egyéb testmozgási lehetőség közül választhattak a gyermekek és felnőttek. Közel 300-an vettek részt például a kerékpáros városi körúton, és Török László polgármester társaságában a gyakorlatban is felavatták a mostanáig elkészült bicikliutakat. A református templom elől indult kerekezők a Sándor Péter Sportteremnél értek célba, ahol labdarúgó-mérkőzések koronázták meg a sportnapot. Először a helybeli önkormányzati képviselők és a tanárok, majd Nagyszalonta és Árpád örökifjú focistái rúgták a bőrt szép számú szurkolótábor előtt. Végül a tanácsosok 6–5-re nyertek, az öregfiúk összecsapása pedig 2–2-es döntetlennel zárult.

Egészségnap
Kedden ingyenes orvosi, egészségmegőrzési szaktanácsadás, vérnyomás- és vércukorszint-mérés várta az érdeklődőket a Magyar Házban. Csaknem százan éltek a lehetőséggel. Dr. Kerekes Anikó családorvos és Ács Árpád asszisztens el is magyarázta, mit takar a mérések értéke, és útbaigazítást is szívesen adtak a pácienseknek. Ugyanakkor mintegy 150 kisdiák vehetett részt ingyenes szemészeti vizsgálaton. Az Arany János Elméleti Líceum I.–II. osztályosait Sándor Krisztina fogadta. A III.–IV. osztályosok Tóth Ferenc fogászati rendelőjében a helyes fogápolásról, a szájhigiéniával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról hallhattak, és a doktor sorban megvizsgálta a gyerekek fogazatát.
Az egészséges környezet megóvásához szükséges tudnivalókkal is megismerkedhetett az iskola mintegy 300 gimnazistája a békéscsabai Körösök Völgye Natúrpark jóvoltából. Kipróbálták a Kék bolygó társasjátékot, ökolábnyomot számítottak, természetismereti „matatóval” és gyógynövény-szimatolóval sajátíthattak el új ismereteket, és a komposztálás fontosságát bemutató kisfilmet is megnéztek.
Csala Zsuzsa, Harsányi Gábor, Sáfár Anikó, Beleznay Endre és Straub Dezső is fellépett a budapesti Bulvárszínház péntek esti előadásán a Ki a hunyó? avagy Bubus című vígjátékban a Zilahy Lajos Művelődési Házban.

Balázs Anita