Őszi nagytakarítás és templomfelújítás kalákában

Október második, verőfényes hétvégéjén újabb hét Bihar megyei település közössége vállalt önkéntes munkát, hogy csinosítsa lakókörnyezetét, ezáltal gyarapítsa faluját.

Biharfélegyházán már reggel 8 óra előtt elkezdték a helyi kaláka előkészületeit. Kelemen Zoltán polgármester irányításával általános őszi nagytakarítást vállaltak a helyi önkéntesek. Munka előtt reggeli, utána pedig ízes bográcsgulyás fogadta a kalákásokat. Borsi Lóránt, a Tulipány Kaláka Egyesület vezetője, a megyei mozgalom ötletgazdája üdvözölte a munkálkodókat, és átadta a részvételről szóló emléklapokat.
Biharvajdán a település központjában lévő parkosított játszóteret rendezték a helyi kalákások. A munkálatot Kelemen Zoltán polgármester és Kerecsenyi Imre alpolgármester szervezte, a fáradozás jutalmaként itt sem hiányzott a közös ebéd. Akárcsak máshol, mindenki névre szóló emléklapot vehetett át Borsi Lóránt megyei programfelelőstől, aki ezután egy csoportképre invitálta a jelenlévőket.
Érolasziban a református templom belső felújítását kezdték el a Tulipán Kaláka égisze alatt. A munkálatot Futó Ferenc tiszteletes irányította. Kihordták az istenháza berendezését, majd felszedték a régi padlót. Részt vett a munkában Béres Csaba polgármester és Karancsi Béla helyi tanácsos is. A renováláshoz szükséges anyagiak előteremtéséhez Székelyhíd önkormányzata (közigazgatásilag ide tartozik Érolaszi) és a helyi RMDSZ-szervezet járult hozzá.
Az ugyancsak Székelyhídhoz tartozó Nagykágyán a temetőt takarították szombaton. Közel 40 önkéntes gyűlt össze, többek között Béres Csaba polgármester, Nagy István helyi tanácsos, valamint a helyi labdarúgócsapat tagjai is. Összegyűjtötték a szemetet, kivágták az elburjánzott növényzetet. Borsi Lóránt gratulált a kezdeményezéshez, hiszen november elseje, mindenszentek és halottak napja előtt a temetők rendbetétele aktuális.
Mezőtelki is csatlakozott a Tulipán Kaláka mozgalomhoz. Géczi János és Lőkös Katalin helyi tanácsos irányításával a zömében fiatalokból álló csapat nyírfákat ültettet az épülő focipálya köré. A munkát területrendezéssel és szemétgyűjtéssel kezdték, ezután álltak neki a gödrök kiásásának, amikbe a facsemeték kerültek. A részvevők gratuláció mellett emléklapokat kaptak Borsi Lóránt megyei programfelelőstől.
Fugyivásárhelyen is kalákába álltak a helyiek. A kultúrház udvarát tette rendbe a Lakatos Rozália helyi RMDSZ-elnök által irányított önkéntes csapat. Az udvarrendezéssel párhuzamosan a bográcsban már az ebédet is elkezdték főzni, mely ugyancsak jól esett az elvégzett munka után. A kalákában részt vett Visky István helybeli református lelkipásztor is.
Erdőgyarakon temetőt takarítottak az elmúlt hétvégén. A Tulipán Kaláka mozgalomhoz csatlakozva ötvenen gyűltek össze a helyi önkéntesek, akik Rostás Levente alpolgármester irányításával látható eredményt értek el. A kalákában részvett Pető Csilla parlamenti képviselő és Szíjjártó Zoltán szenátorjelölt is, akik Borsi Lóránttal, a Tulipán Kaláka Egyesület elnökével közösen köszöntötték a jelenlévőket. A munka befejeztével a jól megérdemelt finom gulyás várta a munkában megfáradtakat.