Határrandevú útátadással

Érsemjén és Bagamér önkormányzata ismét határrandevúra invitálta a lakosságot, a találkozót ezúttal az együttlét öröme mellett az Érkenéz és Bagamér közötti aszfaltos út átadása tette emlékezetessé.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A Szilárd burkolatú út építése Bagamér (HU) és Érkenéz között elnevezésű projekt 2010 novemberében startolt, két esztendő állott a kivitelezők rendelkezésére. Az európai szabványnak megfelelő út közel 4,5 km hosszúságú, a munkálatok összértéke megközelítette 1,16 millió eurót. A költségek 96,44 százalékát az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozta. A projektzáró szombat délelőtti ünnepségen szalagvágásra is sor került az Érmelléket kettészelő országhatárnál.
Az égiek is kegyesek voltak a hétvégén ünneplőkhöz. Az őszi színek kellemes, békességet sugárzó cirógatása csak fokozódott a napsütésben. Hosszú autókonvoj indult a határsáv irányába, ahol hajdúruhába öltözött fiatalok kezükben zászlókkal fogadták az érkezőket. Az ünnepi szónoklatokat megelőzően először a két ország himnuszai csendültek fel, majd pedig a moderátor szerepét felvállaló Somogyi Sándornak, a helyi iskola aligazgatójának az útról szóló lírai elmélkedését hallgathatták meg a jelenlévők. „Út: két hang csupán, mégis ezernyi jelentésárnyalat hordozója, bölcsőtől a koporsóig kísér vagy inkább vezet bennünket. Az Út maga az élet, van erre egy szép szavunk, életút. Van, aki utat téveszt, míg mások rátalálnak a helyes útra… Az összeköt…”
Cseke Attila szenátor az első határrandevú emlékét idézte, amelyre 2006-ban került sor, amikor még Románia nem volt az Európai Unió tagja. Mégis sikerült együtt ünnepelni, hisz az összefogás mindig eredményt hoz, és csak ez hozhat eredményt. Ez az út is összefogásból fogant, amely még inkább összekovácsolja a két közösséget, hiszen történelmünk, hagyományaink közösek. Most összekötöttük azt, amit mások szétválasztottak – mondta Cseke.
Tasó László magyar országgyűlési képviselő szólt arról a megfeszített munkáról, amit következetes makacssággal vittek véghez azért, hogy az útépítés szándéka valósággá váljék. A képviselő egyfajta „bocsánatkérést” is megfogalmazott a határon kívül rekedt magyarság felé, felvázolta azokat a sérelmeket, amelyek az elszakított részeken élőket érte 1920-tól egészen a szégyenteljes 2004 decemberi népszavazásig.
Szabó Ödön megyei önkormányzati képviselő, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke többpólusú beszéde során az útépítés háttérmunkájáról szólt, ami az érintett közösségek életében a kapocs szerepét is betölti. Majd egy példázattal megtoldva az éppen azon a napon Érmihályfalván pártirodát avató EMNP ténykedéseire is utalt, mondván: a nagy zajjal közeledő szekér mindig üres, nem hoz semmit, de a megrakottan érkező nem veri fel a környéket, csendben közeledik. Csak jó „fül” kell hozzá, mint a példázatbeli nagyapának volt, aki már hangjáról felismerte az üres szekeret.
Az országhatárt elválasztó szalag ünnepélyes elvágása után az „útgazda” polgármesterek léptek mikrofon elé. Balazsi József történelmi jelentőségűnek nevezte az eseményt, annak bensőséges, meghitt voltát emelte ki, majd gyerekkori emlékeiből merített, amikor azon tépelődött, miként lehet, hogy nem mehetnek oda, ahol rokonok, testvéreik élnek, és ahonnan áthallatszik vasárnaponként még a harangszó is. Orvos Mihály bagaméri elöljáró kijelentette, hogy az együttműködés ezzel nem áll meg, ez csak a kezdet, további közös terveik vannak még. Eseményzáróként a bagaméri iskola tanulói ünnepi műsorral kedveskedtek, majd pedig az érsemjéni Ezüstperje néptánccsoport ropta a táncot.

Érmelléki Elek