Püspöki kulturális szigete

Változatos, minden korosztálynak szóló rendezvényekkel kívánják megtölteni a szépen felújított Bocskai István Közösségi Házat Biharpüspökiben.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Táncóráknak, színi előadásoknak, nótaesteknek és óvodai, iskolai ünnepélyeknek ad helyet már most is a biharpüspöki kultúrház. Amint Pásztor Sándor, a városrészért is felelős nagyváradi önkormányzati képviselő a szervezőkkel együtt a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, egy magyar kulturális szigetet akarnak itt kialakítani, és igyekeznek minél jobban kihasználni a korszerűen berendezett, felújított épületet és szépen parkosított udvarát.
Karácsony Lilla három hónapja indított társaságitánc-tanfolyamot, óvodásoktól felnőttekig szép számban járnak a püspökiek a keddi és csütörtöki kurzusokra. Jövő nyárra néptáncoktatást terveznek kalotaszentkirályi „tanítókkal”. Molnár Júlia színművész örömmel újságolta, hogy a közösségi házban megtartott sokféle rendezvényen fellépve tapasztalta: egyre nő a közönség. Ennek következményeként – Pásztor eredményes közbenjárására városi pénzből – nemrégiben 150 férőhelyesre bővítették a nagyterem befogadóképességét, falat bontottak.
Meleg Vilmos színművész azt nyugtázta elégedetten, hogy a kulturális szolgáltatást nyújtó MM Pódium társulata immár otthonra lelt a Bocskai-házban. Itt próbálhatnak, megbeszéléseket tarthatnak, és természetesen repertoárjukat is előadják. Mint mondta, Püspöki sokáig csak papíron, szóban volt a megyeszékhely része, tettekben nem. A felújított létesítmény azonban igényes teret kínál a kultúrának a bábelőadásoktól a kiállításokig. Az új hely „belakása”, megtöltése élettel pedig a művészek feladata, kötelessége. Szőcs Lőrinc és az általa vezetett Kovász nótazenekar már élen jár e feladat teljesítésében. Alkalmi mulatós estjeiket szeretnék havi rendszerességgel megtartani egy vagy több jeles névnap közös megünneplésével. A művészek azt tapasztalták ugyanis, hogy a püspökiek szeretnek mulatni, nótázni, sőt a város más részéből is egyre többen járnak ide.
Kiegészítésként Timár Enikő óvónő elmondta, hogy a helyi pedagógusok örömére a kultúrház civilizált, biztonságos körülményeket kínál az évzáró, évnyitó, gyereknapi vagy Mikulás-ünnepségekre, sőt Várad más tanintézményei is bérbe veszik ilyesmire a termet. A püspöki egyházi kórusok is szívesen gyakorolnak itt, de volt már a közösségi házban tantárgyverseny, torna- meg tékvandóedzés is. Egyre nehezebb a különféle rendezvények időbeosztását összeegyeztetni, de ennek örülnek a szervezők.
Máté Zsófia