Játékos közlekedésbiztonsági oktatócsomag

A nagyváradi Vasutaskórház égisze alatt működik 2010 óta az Orvoslás és Közlekedésbiztonság Egyesület, amelynek célja megismertetni a gyermekeket, ifjakat a közlekedési szabályokkal, közlekedési morálra nevelni őket. Éppen ezért jól együttműködnek a rendőrséggel is.

Az egyesület a váradi önkormányzat anyagi támogatásával 18 ezer lejes költségű projekt eredményeként számítógépes programot és különféle oktató segédanyagokat készített el.
Florian Dacin, a kórház gazdasági igazgatója, egyesületi elnök és a megyei rendőrség megelőzési osztályán a közlekedési kihágások megelőzésével egyetlenként foglalkozó Flaviu Iova főfelügyelő mutatta be a sajtónak és érdeklődő orvosoknak a csomagot. Amint dr. Földes Béla főorvos megjegyezte, Romániában sajnos „népbetegség” méretű a közlekedési balesetek okozta sérülések száma, és már társadalmi problémát okoz. A vasutaskórházban 1980-tól vezetnek ilyen baleseti statisztikát, évente nagyjából 2000 esetet jegyeztek fel. A lehető legkorábban, már az óvodában tanítani kell a helyes, magára és másokra is tekintettel lévő közlekedési módokat. Ezt segíti, igaz, csak iskoláskortól, az ingyen kínált oktatócsomag.
Az egyesületnél (Asociaţia Medicina şi Siguranţa Circulaţiei) kérjék a pedagógusok a programot tartalmazó CD-t, s kapnak még szórólapokat, könyvjelzőket, amelyek korcsoportok szerint változó tartalommal (elemisták, alsós, illetve felsős gimnazisták) hasznos tudnivalókat tartalmaznak – egyelőre csak román nyelven, a számítógépes program végén pedig egy teszten rögtön le is mérhetik tudásukat a diákok.
(-fia)