A könyv sosem megy ki a divatból

TAKÁCS MÁRIA MAGDOLNA gyári munkásból, illetve raktárosból lett kisvállalkozó, de ennél sokkal több: Margitta legjobb könyvüzletét vezeti. Szülővárosában végezte el a középiskolát, utána a helyi cipőgyárban dolgozott, majd a Herbák János vasipari vállalathoz került raktárosnak. Közben férjhez ment, és 1994-ben úgy döntött, a maga ura lesz. Nem követte a divatot, ezért nem élelmiszerüzletet, kocsmát vagy turkálót nyitott, hanem hiányt pótolt: ő nyitotta meg a város, sőt a környék egyetlen, magyar könyveket és sajtótermékeket árusító üzletét az RMDSZ-székházban, ahol mind a mai napig működik.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Eleinte nagy volt a kereslet, később gyengült a forgalom. Akkor úgy döntött, román nyelvű könyveket és sajtótermékeket is a polcokra helyez. Később iskolai és irodaszerek forgalmazásával bővítette vevőkörét. Ma a város legjobb és legmegbízhatóbb könyvüzleteként tartják számon. A vásárlókkal mindig kedves és előzékeny, ha valami éppen nem kapható üzletében, azt megrendeli. Hazai és magyarországi beszállítókkal egyaránt kapcsolatban áll. Bevételének egy részét a székház működtetésére fordítja első perctől kezdve.

– Meg tud manapság élni egy vállalkozó a könyvek és az írott sajtó forgalmazásából?
– Vagyont gyűjteni nem, de megélni meg lehet valahogy belőle. Természetesen ehhez bővíteni kellett az árukínálatot. Azt is el lehet felejteni, hogy nyolcórás a munkaidő. Ennél sokkal többet kell dolgozni. Egyre nagyobbak a költségterhek, amit nem lehet áremeléssel kompenzálni, inkább több munkát kell befektetni. Viszont nem panaszkodom, nagyon szeretem csinálni, semmi sincs, ami boldogabbá tehetne. A vásárlóimmal több mint ügyféli kapcsolatban vagyok. Kicsi a város, mindenki mindenkit ismer, a törzsvásárlóimmal mondhatom, hogy baráti viszony alakult ki. Az is előfordul, hogy csak „beugranak” egy kicsit beszélgetni. A könyvüzlet társasági találkozóhely is.
– Van szezonja a könyvvásárlásnak?
– Szezonnak talán a karácsony előtti időszakot és a tanévzárást nevezhetném. Karácsonykor még mindig divat egy szép könyvvel kedveskedni szeretteinknek, tanévzáráskor pedig a jutalomkönyvek vásárlása dobja meg egy kicsit a forgalmat. Igaz, ez már kevésbé, mivel az ügynökök egyenesen az iskolákat keresik fel ajánlataikkal, ezzel kikerülnek egy kereskedői láncszemet. Én is nagyon keveset teszek rá a beszerzési árra, mivel vallom, hogy jobb a sűrű garas, mint a ritka tallér. Állandó és nagyobb tételű vásárlóm a Horváth János Társaság, mivel a szavaló- és tanulmányi versenyek győzteseit könyvekkel jutalmazza. A díjakra szánt pénzt egy összegben kifizetik nekem, a díjazott gyerekek pedig a társaság által kiadott, meghatározott értékű vásárlási utalvánnyal azt a könyvet vehetik meg nálam, amelyiket akarják. A városi könyvtár is az új könyvek egy részét tőlem szerzi be. Mindemellett én kiskereskedő vagyok, cégek nem tőlem vesznek irodaszereket.
– Kik ma a potenciális könyvvásárlók?
– Tapasztalataim szerint a legerősebb csoportot a gyerekek alkotják, akiket a nyugdíjasok követnek. Érdekes, hogy Margittán éppen az aktívan dolgozók veszik a legkevesebb könyvet. Nehéz a megélhetés, ezért az olvasni vágyók közül sokan a könyvtárat választják. Az én forgalmammal fordítottan arányos a könyvtár látogatottsága. Ez persze nem baj, a baj az lenne, ha egyáltalán nem olvasnának az emberek. Egy-egy nevezetesebb névnap előtt szokott a középkorosztály is vásárolni, de ez nem jelent kiugró bevételt.
– Mennyire kelendő a kortárs irodalom?
– Úgy vettem észre, a vevőim követik a reklámokat, hiszen mindig a toplista élén álló kötetek a legkeresettebbek, legyen az bármelyik kor vagy irányzat terméke. Talán valamivel keresettebbek a kortárs alkotók művei. Ezen kívül a házi olvasmányok, melyeket igyekszem mindig a polcon tartani. Ezekről egyeztetek a tanítókkal, tanárokkal.
– Mennyiben jelent konkurenciát az elektronikus könyvtár?
– Érezhető a forgalmon, hogy sokan az interneten keresnek olvasnivalót. Véleményem szerint azonban az elektronikus könyvtár hosszú távon nem veheti fel a versenyt a nyomtatott termékekkel. A könyvnek ugyanis formája, szépsége, megfoghatósága, illata, sőt lelke van. Ezért aztán, mint a ruhák esetében az öltöny, formailag változhat, de soha nem fog kimenni a divatból.

Szőke Ferenc