Nagyváradon emeltek, a megyénél nem

Miután a Ponta-kormány jóváhagyta a 2011–2012 közötti inflációval megegyező mértékű adóemelést, az önkormányzatok dönthettek arról, alkalmazzák-e ezt 2013-ra a helyi adóknál és illetékeknél.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Bihar megye és Nagyvárad helyi tanácsa egyaránt a decemberi ülésén döntött a 2013-ban alkalmazandó adókról és illetékekről. A megyei önkormányzati képviselőtestület úgy határozott, nem emel, így érvényben maradtak a 2012-ben alkalmazott összegek.
Nagyvárad helyi tanácsában a Szociál–Liberális Szövetség 18 önkormányzati képviselője megszavazta az adókról és illetékekről szóló tervezetet, az RMDSZ és a Demokrata–Liberális Párt tanácsosai ellene voksoltak – Huszár István kivételével, aki tartózkodott –, a kormánypártiak azonban elegen voltak a többséghez. A határozat szerint továbbra is 8 százalékos adókedvezményben részesülnek a magánszemélyek, 5 százalékosban pedig a jogi személyek, ha év elején egy összegben befizetek a telek-, az épület- és a gépjárműadót.
A magánszemélyek házadója 4,2 százalékkal nőtt, a jogi személyeknek, ahogyan tavaly is, ha  z elmúlt három évben felértékeltették az épületet, annak az értéknek az egy százalékát kell kifizetniük, ha az elmúlt három évben nem értékeltették fel azt, akkor értékének 20 százalékát, ha pedig az elmúlt öt évben sem történt felértékelés, az épület értékének 40 százalékát kell kifizetniük. A beépített beltelkek hektáronkénti adója változatlan marad 2013-ban, a beépítetlen beltelkeké pedig 25 százaléka a beépített telek adójának, a kültelkek adója sem módosul. Nem változik a gépjárműadó és a városrendezési engedélyek kibocsátásnak illetéke. A reklámok után fizetendő illeték 10 és 9 százalékkal nő a hirdetés helyének függvényében.
Az adminisztratív válás díja 350 lejről 400 lejre nő, az utcai a virágárusoknak 2 lej helytett 5 lejt kell majd fizetni a közterület foglalásáért négyzetméterenként. Az őssi strandra és a városi strandra egyaránt 10 lejbe kerül majd egy belépő, 5 lej egy diákjegy, 90 lej egy felnőtt- és 45 lej egy diákbérlet, a közterület koncesszióba adási díja változatlanul négyzetméterenként 42 lej marad havonta.

Fried Noémi Lujza