Jakobovits Miklós-díjat adnak át a magyar kultúra napján

Január 22-én Bihar megye számos magyarlakta településén is megünneplik a magyar kultúra napját. A nagyváradi rendezvény egyik fénypontjaként az esti díszelőadás előtt adják át először a most alapított Jakobovits Miklós-díjat.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A nemrég elhunyt európai rangú képzőművész, Jakobovits Miklós szellemiségét hivatott tovább éltetni az a kitüntetés, amit özvegyével, a szintén képzőművész Jakobovits Mártával egyeztetve az RMDSZ Bihar megyei szervezete alapított. Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón arra is emlékeztetett, hogy Jakobovits Miklós a Szövetség alapító tagjaként is rászolgált a megemlékezésre. A kitüntetettet egy képzőművészekből álló grémium választja ki, amelynek tagjait Jakobovits Márta kérte fel. Most rajta kívül Deák Árpád, Ujvárossy László és Ujvárossy Gyöngyi választotta ki a díjazandó művészt.
„Örökségét, szellemi hagyatékát szándékomban áll továbbvinni, élővé tenni” – mondta Jakobovits Márta. Úgy jellemezte férjét, mint akit az emberi tartás tisztelete vezérelt, a tett volt számára fontos, és aki fájlalta, ha egyébre fecsérlődtek az energiák. A díjjal az értékfelmutatás a céljuk, a váradi, erdélyi szellemiség számára fontos alkotókra irányítani a figyelmet. A kitüntetett nevét nem árulták el.
Magát a díjat a művésztárs és barát, Deák Árpád szobrász készíti: egy plakettből áll, amely Jakobovits Miklós arcmását mintázza, illetve egy kőtalpazatba ágyazott bronz plasztikából, amely a festő lelkét, az időtlenséget hivatott megjeleníteni egy, a síkból kimozduló festővászon ábrázolásával.
Január 22-én 19 órakor a színházban megrendezendő gálaesten adják át tehát a kitüntetést, és ekkor adják át a 2012-es Magyar Kultúráért-díjakat is, továbbá az életműdíjakat. Az est díszvendége Markó Béla volt szövetségi elnök lesz, aki ezúttal költőként osztja meg ünnepi gondolatait a hallgatósággal. Utána a Nagyvárad Táncegyüttes Fekete Sáfrán című előadását láthatják. A belépés ingyenes, de meghívót kell igényelni a körzeti RMDSZ-szervezeteknél.
A kultúra napjának délutánján 17 órától ugyancsak a színházban, az emeleti előcsarnokban a kolozsvári Koinónia Kiadóval és legfrissebb köteteivel ismerkedhetnek meg az irodalombarátok. Szűcs László, a Várad kulturális folyóirat főszerkesztője elmondta, négy kiadványt ajánlanak: Balázs Attila Ármin interjúkötetét Így működik Markó Béla címmel, amely az első romániai magyar e-könyv, Eginald Schlattner regényét a szász értelmiség életéről A vörös kesztyű címmel, és két gyerekkönyvet – Gergely Edó Monyómesék-jét, illetve Balázs Imre József gyerekverseit, amelynek címe Blanka birodalma.

Máté Zsófia